Gorące Dysputy

Słowo pisane - "Zakupy w księgarni"

Aktualnie w Osadzie: Erick, Irvin, Tabris, Vokial Aktualnie na ognisku: Erick, Irvin, Vokial
Osada 'Pazur Behemota' > Gorące Dysputy > Słowo pisane > Zakupy w księgarni
Gość: zaloguj, wyszukiwarka
Leryn

Leryn

2008-05-29 14:50
Post ID: 28716

Księgarnie? Co najdziwniejsze, zawsze, gdy obok jakiejś przechodzę, muszę wejść do środka ^^ Nawet, jeśli nie mam pieniędzy. :(
Osobiście rzadko kupuję w księgarniach. Wolę antykwariaty (jest taki w Oświęcimiu) w dodatku można tam znaleźć naprawdę niezłe "rarytasy", i to taniej, niż w Empiku. Ale jeśli już... Ostatnio kupowałam chyba "Siewcę Wiatru", o ile dobrze pamiętam. No i "Kuzynki" Pilipiuka, a także którąś z części George'a R.R.Martina (chyba Nawałnicę Mieczy, część II). No, ale niedługo znów jadę do Oświęcimia, a nuż się coś ciekawego znajdzie? :)

Moandor

Grododzierżca Moandor

2008-07-05 22:14
Post ID: 30854

Kupiłem wreszcie długo oczekiwaną powieść Upadek Hyperiona Dana Simmonsa. Kontynuacja znakomitej książki pt. Hyperion nagrodzonej między innymi nagrodą Hugo.

Grenadier

Kanclerz Grenadier

2008-07-06 12:05
Post ID: 30870

Antykwariaty, zapach starych książek... W poprzednim wcieleniu byłem chyba molem książkowym a nie rybą ;)

Powiadasz Moa, że warto. Hm... Jak skończę Ziemkiewicza mam w prawdzie w planie Pilcha, ale obawiam się, że będę potrzebował coś na odtrutkę ;) Z planów zastanawiam się jeszcze nad książką o legendarnym okręcie ORP Orzeł...

Ja podobnie jak Leryn przechodząc koło księgarni to przynajmniej zajrzę na wystawę. Wprawdzie kupiłem ostatnio tylko mało klimatyczna "Typografię typowej książki", ale polowałem na to dłuższy czas. No i podobny w nastroju podręcznik InDesigna 3 ;)

Nabu

Nabu

2008-07-06 16:19
Post ID: 30885

Grenadier

Z planów zastanawiam się jeszcze nad książką o legendarnym okręcie ORP Orzeł...

Czy może chodzi o książkę Guntona Orzeł. Tajemnice okrętu podwodnego?
Jeśli tak, to ja również zastanawiałem się przez pewien czas nad powiększeniem swojej morskiej biblioteczki o tę pozycję. Potem jednak przeczytałem, że "przedstawione tu wydarzenia nie pokrywają się w pełni z historią jednostki, choć ogólne ich zarysy są prawdziwe", i mój zapał stopniał do zera. Ale bardzo chętnie zmienię zdanie, jeśli zdecydujesz się kupić i wystawisz pochlebną recenzję :)

Z fantastyką właściwie dałem już sobie spokój. Pieniążki planuję wydać jedynie na nowe książki Pratchetta i ewentualnie jakieś cudeńka zahaczające o twórczość Tolkiena. Resztę przeznaczam na literaturę historyczną, której od ładnych paru lat jestem wiernym wyznawcą :)

Robal

Robal

2008-07-08 12:20
Post ID: 30938

Wczoraj zamówiłem sobie na Allegro Hobbita Tolkien'a. Już kiedyś zaczynałem tą książkę, ale po kilkunastu stronicach okazało się, że brakuje sporo stronic. Nie było sensu czytać książki na wyrywki, więc oddałem do biblioteki. Teraz zakupiłem własny egzemplarz. Książka co prawda z antykwariatu, ale przecież nie to jest najważniejsze.

Grenadier

Kanclerz Grenadier

2008-07-15 10:39
Post ID: 31233

Polowanie zakończone, łup w saku :)

Igor Witkowski "Prawda o Wunderwaffe" T. 1

Polowałem na to długo i w urodziny upolowałem :)

Dinah

Dinah

2008-07-23 15:49
Post ID: 31662

Zbiża się urlop, więc się przygotowuję do nadrabiania zaległości w czytaniu.

Jarosław Grzędowicz "Popiół i kurz"
Antonina Kańtoch "Zabawki diabła"
Rafał Ziemkiewicz "Ognie na skałach"

oraz dwa tomy "Almanachów rosyjskiej fantastyki" ("Mroczny Bies" i "Czarna Msza")

Robal

Robal

2008-07-24 22:50
Post ID: 31698

Biegnie do mnie Władca Pierścieni Tolkiena. W jednym tomie.

Moandor

Grododzierżca Moandor

2008-08-19 13:44
Post ID: 33052

Właśnie nabyłem Płomień i krzyż - tom 1 Jacka Piekary. Autorowi jednak trudno zostawić swojego sztandarowego świata i bohatera. Ale w zasadzie to się nawet cieszę. To da się czytać i jeśli tylko nie zniżył poziomu z chęcią przeczytam jeszcze tom 2 jak i "Czarną śmierć" jeśli w ogóle się pojawi.