Prędzej czy później stajemy przed trudem wyboru tematu numeru. Ponieważ zbyt często powstawały one, jak dotąd, iście samorzutnie, w ostatniej chwili, chybcikiem i naprędce, pomyślałem, że warto spożytkować zgoła niemałą, bo dwumiesięczną rezerwę czasową, do spokojnego zaplanowania wiodącego artykułu dla aperiodyku.
Moje propozycje są zaledwie listą wstępną, oddaną Wam pod rozwagę - a nuż (widelec) któryś z nich Wam się spodoba i zechcecie coś na ów temat skrobnąć.
- sposoby ukazywania zimy w literaturze i sztuce, filmie etc. - a może nie tylko biel, pustka i melancholia? (podłączanie pod zimę święta Bożego Narodzenia byłoby oczywistym nadużyciem, dlatego radziłbym odnosić się do niego marginalnie),
- mój najgorszy wróg - najokropniejsze (pod każdym lub pod różnymi względami) szwarccharaktery, z jakimi spotkaliście się w literaturze, sztuce, filmie etc.,
- Absolut czy demiurg, Stworzyciel czy zegarmistrz - wizja i wizerunek istot boskich w literaturze, sztuce, filmie etc (nośny i pojemny temat, choćby w samej fimografii można znaleźć multum pozycji na ten temat),
Rzecz jasna, to są tylko propozycje, które mogą ulegać zmianom. Czekam także na Wasze pomysły, koncepty, być może to z jednego z nich rozwinie się szkic tematu numeru w najbliższym lub kolejnych CI.