Witajcie,
zainspirowany trybem multiplayer Worms 3 na androidzie, pozwalającym wykonywać swój ruch w dogodnym dla nas momencie bez konieczności utrzymywania sesji on-line stworzyłem skrypt, który działa mniej więcej tak:
1. pobiera savy gier multiplayer z sftp
2. uruchamia automatycznie h3
3. wczytujesz ( niestety nie automatycznie ) zapis gry hot seat multiplayer
4. wykonujesz swoj ruch
5. zapisujesz gre i zamykasz h3
6. skrypt automatycznie wysyła savy na FTP
7 skrypt wysyła osobie z która grasz powiadomienie ze wykonales ture i teraz jego ruch
Katalog PBEM i plik h3pbem.bat należy wrzuć do głównego katalogu H3. Następnie edytuje się plik h3pbem.bat i podaje w nim katalog gdzie jest zainstalowana gra oraz dane serwera sftp i smtp.
Jedynym mankamentem będzie konieczność spięcia sesji po VNC lub TeamViewer w przypadku nawiązania walki.
Ale słuchajcie - ja wrzucam temat na forum, żeby może wspólnymi siłami to jakoś udoskonalić.
Może ktoś dysponuje czasem i wiedzą programistyczną i zmienić ten skrypcik w aplikację.
Dodatkowo zapewne do rozwinięcia jest kwestia gry w więcej niż 2 osoby.
A może po prostu korzystacie z jakiś gotowych sprawdzonych rozwiązań.
Tak wiem, pojawią się opinie, iż jedna rozgrywka będzie zajmować klika lat :P Niestety dla osób, które wychowują dzieci, przepracowują się ( tudzież wolą poświęcać czas na inne gry ;D ) i nie mają możliwości spiknięcia się z kimś lub zarywania nocek takie rozwiązanie wydaje się zadowalające.
Czekam na opinie, komentarze. Najwyżej w przypadku braku zainteresowania wątek zamkniemy.
Paczkę możecie pobrać z zasobów JB:
http://pliki.jaskiniabehemota.net/h3/H3_PBEM.zip