Oberża pod Rozbrykanym Ogrem

Zatęchłe Archiwum - "Austeria Królewszczyzna"

Osada 'Pazur Behemota' > Zatęchłe Archiwum > Austeria Królewszczyzna
Wędrowiec: zaloguj, wyszukiwarka
Tabris

Tabris

31.10.2009
Post ID: 49950

Austeria "Królewszczyzna (dostęp swobodny) - wspaniałe miejsce! Serwuje najlepsze potrawy w Origarus i w okolicy, jest wizytówką miasta wśród bogatych tego świata. Jest dużym lokalem zbudowanym na planie koła, piętrowym, z piwnicą. W tejże mieści się kuchnia, zaś restauracja na parterze. Piętro zajmuje Sala Tańców, gdzie organizowane są bale, maskarady i różne uroczystości. Wystrój jest w założeniu skromny, może nawet minimalistyczny jak na lokal o takim statusie. Oprócz marmurowych kolumn i piaskowcowej, pokrytej dywanami z Al-Musru, podłogi jest tu niewiele ozdób. Okna z subtelnemi witrażami, stoliki i krzesła wykonane z kasztanowców i hebanu. Nieliczne obrazy, wszystkie wykonane przez Doubriego d'Lashette sprawiają, że otoczenie prawie wygląda jakby gardziło snobami, wymagającymi złota i srebra.
Kelnerzy są starannie dobrani, to głównie półelfy i elfy, wszyscy jednakowo ubrani i mogący fachowo pomóc wybrać potrawę, czy wino do zamówionego dania. Kucharze stanowią przekrój wszelkich ras, dobrani są podług specjalności. Oberkuchmistrzem jest Tedorus Fague, pochodzący z Origarus, odbywający praktykę w większości luksusowych lokali na Wespie. Swe stanowisko objął przeszło 5 lat temu, jego specjalność to sosy. Dodatkowo jedzącym w "Królewszczyźnie" przygrywa orkiestra, przynajmniej popołudniami.

przykładowe dania z Menu:

Łosoś wędzony - 20 Ag
Krewetki - 10 Ag
Rolanda z szynki ze szparagami - 20 Ag
Zupa kalarepowa z pulpecikami – 15 Ag
Zupa krabowa - 20 Ag
Zupa kremowa z kurczakiem - 25 Ag
Grzybowe klopsy w sosie pomidorowym – 35 Ag
Pieczarki faszerowane ryżem i serem – 35 Ag
Grzyby z szynką duszone w winie – 45 Ag
Trufle – 150 Ag
Trufle w sosie winnym – 170 Ag
Trufle w szampanie – 200 Ag
Sałatka szynkowo-bakłażanowa – 30 Ag
Sałatka jabłkowo-pomarańczowa z szynką – 35 Ag
Sałatka kurczakowo-melonowo-krewetkowa – 40 Ag
Makaron z grzybami i krewetkami – 35 Ag
Makaronowa Forteca – 50 Ag
Bieługa gotowana – 40 Ag
Jaja faszerowane kawiorem – 45 Ag
Jesiotr w orzechowej panierce z jeżynowym sosem – 40 Ag
Jesiotr zapiekany w winie – 50 Ag
Kawiorowa sałatka – 45 Ag
Karp duszony z papryką pomidorami i cebulą – 40 Ag
Karp pieczony w sosie pieprzowym – 40 Ag
Krewetki z kawiorem – 45 Ag
Łosoś marynowany koniakiem - 40 Ag
Makaron z łososiem i kawiorem – 55 Ag
Małże w białym winie – 20 Ag
Miętus w sosie oliwkowo-cebulowym – 30 Ag
Mule w sosie pieprzowym – 35 Ag
Ostrygi w sosie fasolowym – 35 Ag
Rekini stek – 50 Ag
Sandacz pieczony z korzeniami – 40 Ag
Tuńczyk w sosie z zielonego pieprzu – 50 Ag
Węgorz z pieczarkami – 20 Ag
Indycze piersi w sosie czereśniowym – 60 Ag
Indycze roladki z serem i truskawkami - 65 Ag
Kura w cieście - 100 Ag
Kurczak po królewsku - 100 Ag
Pieczeń dworska z Indyka - 115 Ag
Pieczony stek z sosem chrzanowym - 55 Ag
Wołowe kotlety z boczkiem - 55 Ag
Wołowina smażona w sosie pomidorowym - 55 Ag
Wołowy kotlet z rodzynkami - 55 Ag
Ozorek w sosie rodzynkowym - 60 Ag
Bitki wołowe duszone z papryką i cebulą - 65 Ag
Polędwica nadziewana cielęciną z kaszą - 65 Ag
Gulasz "Ognisty" - 150 Ag
Wołowina po diabelsku - 165 Ag
Polędwica królewska duszona w szampanie - 190 Ag
Zrazy z truflami - 190 Ag
Polędwiczki nadziewane twarogiem - 55 Ag
Schab faszerowany kiełbasą - 60 Ag
Schab pieczony w sezamie - 60 Ag
Schab z rodzynkami i śliwkami - 60 Ag
Szynka pieczona z pomidorami - 60 Ag
Karkówka zapiekana w kapuście i brzoskwiniach - 65 Ag
Schab pieczony ze śliwkami i miodem - 65 Ag
Prosię pieczone nadziewane - 80 Ag
Wieprzowina w kawie - 80 Ag
Kotlety w skorupce szpinakowej - 100 Ag
Pieczony boczek w brandy z cukrem - 125 Ag
Schab po południowemu - 110 Ag
Paszteciki z baraniny z rodzynkami i orzechami – 65 Ag
Comber jagnięcy z cebulą i kartoflami – 80 Ag
Kotlet jagnięcy „Imperatorski” - 110 Ag
Baranina z szarlotką – 120 Ag
Sos Krewetkowo-Pomidorowy – 25 Ag
Sos migdałowy – 25 Ag
Sos pomarańczowy z winem – 50 Ag
Sos „Piekło w przełyku” - 60 Ag
Sos jogurtowo-paprykowy – 75 Ag
Różany Sos Adalberta Winkle'a – 75 Ag
Sos „Wszystkie sery świata” - 80 Ag
Starodawny Sos Pustynny – 85 Ag
„Sekretny sos Tedorusa Fague” - 100 Ag
Karkówka z dzika - 60 Ag
Marynowana sarnina - 60 Ag
Przepiórki z serem i śliwkami - 65 Ag
Sznycle z Sarny w ziołach - 65 Ag
Duszone żeberka z dzika - 70 Ag
Szynka z dzika z bakaliami - 70 Ag
Udziec z dzika pieczony - 70 Ag
Comber z sarny rolowany z kozim serem - 75 Ag
Pieczeń duszona z sarny w śmietanie - 75 Ag
Żeberka z dzika w kapuście duszonej - 70 Ag
Pieczeń z sarny w sosie śmietanowo-serowym - 80 Ag