Oberża pod Rozbrykanym Ogrem

Baśniowe Gawędy - "Żarcie?! Zawsze i wszędzie!"

Aktualnie w Osadzie: Ognisko jest zgaszone.
Osada 'Pazur Behemota' > Baśniowe Gawędy > Żarcie?! Zawsze i wszędzie!
Wędrowiec: zaloguj, wyszukiwarka
Kanako

Kanako

13.04.2011
Post ID: 61492

-Elfijski chleb i czyste wino spożył bym z wielką chęcią

Pikodragon

Pikodragon

13.04.2011
Post ID: 61493

Polecam rosół królewski:
Składniki:
-złota gęś (tak jak "golden goose" z H2)
-makaron z cytowych ziemniaków
-mięso smoka, można użyć smoczych łusek (nie odpowiadam za połamane zęby)
Sposób przyrządzania:
-gotujemy zupę w temperaturze ogniskowej
-dodajemy makaron i mięso ze złotej gęsi, oraz ze smoka
-na samym końcu dodajemy łuski
-po posiłku konserwujemy jakimś czarem resztę zupy i wlewamy do nieskończonej torby zlota, by
zupa starczyła na dlużej.

Smacznego!

Ps:Uważajcie potem na worek, by nie zrobić przypadkiem nowego morza^^

Agon

Agon

13.04.2011
Post ID: 61496

Pigułki z żab, może nie są zbyt sycące ale jakże zdrowe.

A oto i przepis na ten cudowny lek:
"Weź żabki zielone, które skrzeczą na drzewach tzw. przepowiadające, i włóż je na jedną noc do jakiego bądź garnka i zalepiwszy go tak, żeby wyjść nie mogły. Drugiego dnia nalewaj na nie wody letniej i zmywaj. Potem rozetnij każdą i wyjmij wnętrzności ostrożnie, i połóż osobno serce, a osobno ciało. Ale nim to zrobisz z tymi żabami, weź żaby polne lub wodne (nie ropuchy, lecz lepsze są polne), wyjmij ich wątroby i osusz je nieco w cieniu na wietrze, potem sproszkuj w moździerzu; proszek zmieszaj z miodem i z mąką tak, żeby można to było upiec. Rób kuleczki i uformuj je na kształt pigułek. Potem serca wyżej wspomniane uwijaj, każde osobno, w jedną kuleczkę i upiecz w czystym piecu, ale piec niech będzie tylko tak ciepły i tak często trzeba je obracać, żeby się nie spaliły. Znakiem, że są wypieczone, jest to, że kuleczki będą twarde jak chleb. Wspomnianych pigułek niech weźmie chory trzy lub pięć od razu i niech wypije do tego trochę wina, a potem nakryje się dobrze, ponieważ wywołują poty"

Narwzog

Narwzog

9.05.2011
Post ID: 62391

wiele mnie ta rozmowa nie obchodzi. oberżysta wódkę proszę!!!

Jeżeli nie jestes zainteresowany tematem, nie pisz w nim, tylko używaj działów do tego przeznaczonych. Oczywiscie, wymagane są podstawowe zasady ortograficzno-gramatyczne, a także poczucie dobrego smaku. Post o jajecznicy studenckiej ulegnie więc kasacji - Fergard

Agon

Agon

10.05.2011
Post ID: 62414

Przepis na pigułki z żab jest autentyczny ze średniowiecza. Pigułki te miały pomagać w leczeniu dżumy.
Dżuma to czarna śmierć, choroba ta wywołała zagładę ogromnej liczby ludzi.
Więc pamiętajcie o pigułkach z żab.
Aha no i oczywiście wafle są dobre na wszystko!

Khem, khem. Ja pragnę zauważyć, że już się sprawą zająłem, tak więc te obraźliwe wyskoki były więcej niż zbędne - Fergard

Narwzog

Narwzog

11.05.2011
Post ID: 62417

OK, Agon. Dzięki. Zrozumiałem.

Przy okazji przepis na błękitnego smoka na rożen:

Składniki:
-błękitny smok
-5kg cebuli
-3kg pomidorów
-znajomy nekromanta

Przepis:
-smoka zabić*
-ściąć jakiś stary dąb
-naostrzyć dąb
-smoka nabić na dąb
-poprosić znajomego nekromantę, by upiekł smoka
-pokroić cebulę w kostkę
-pokroić pomidory w plasterki
-gdy smok się upiecze dodać cebulę, a pomidorami przystroić pieczeń
-gotowe

*Uwaga! Smok może zabić nas!

Tak wygląda post, który posiada minimalną ilość kropek i przecinków. Proszę o tym pamiętać. - Sulia

Silveres

Silveres

21.10.2011
Post ID: 65107

Ognista Burza:
Trunek może zwalić z nóg nawet zaprawionego w bojach karczemnych awanturnika. Chyba, że ten jest krasnoludem...
1. Ognistego smoka znaleźć i namówić, by swym ogniem zionął;
2. Ogień tenże magicznie zapieczętować w fiolce albo innym naczyniu, patelni nie wyłączając;
3. Fiolkę odłożyć na kilka godzin;
4. Po upływie czasu należy zlać zawartość do naczynia pełnego lodowatej wody i porządnie wstrząsnąć;

Okruch Lodu
Pić trzeba umieć. Z głową. Kieliszek co dwie minuty, inaczej może sponiewierać bardziej niż niektóre kobiety. Ale tylko niektóre.
1. Sople lodu zebrane w czasie zimy zamknąć w hermetycznym naczyniu;
2. Odstawić naczynie i czekać aż lód się roztopi.
3. Gdy całkowicie się roztopi podgrzać do temperatury ognia;