Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "[Wit Szostak] - twórczość" |
---|
Hetman jOjO22.05.2008Post ID: 28297 |
Poszarpane granie kaleczyły chmurom brzuchy. Wit Szostak - polecany w jakimś artykule przez Jacka Dukaja - okazuje się być czarodziejem słów. Zachwyca u Szostaka wirtuozeria w posługiwaniu się słowem. Każde zdanie zda się dokładne i akuratne, wycezelowane jak malusie arcydzieło. Każdy akapit można smakować i delektować się nim bez końca. Niezwykłe to opowieści. Zwykle lektura wciąga jak lotne piaskie (gdy dobra!). Chce się pędzić i gonić aż do ostatnich liter tekstu. Zachęcam, z całego zauroczonego serca, do lektury. [...] z jego starych gęślików wydobywało się tylko słabe, kaleczące duszę, poszarpane granie. A Moandora chyba rozczaruję, bo to jak poezja, trudno się to annalizuje... |
Strażnik słów Moandor22.05.2008Post ID: 28306 |
W jakim sensie rozczaruje Hetmanie? Podoba mi sie to co napisałeś i nie wiem czym miałbyś mnie ewentualnie rozczarować. Prędzej już ja rozczaruje Ciebie bo jeszcze książek tych nie kupiłem, choć gdy rozmawialiśmy ostatnio i mi je szczerze polecałeś obiecałem, że się rozejrzę i postaram nabyć. |
Dinah23.05.2008Post ID: 28348 |
Zachęcona miłymi słowami Hetmana, nabyłam "Wichry Smoczogór" (no dobrze, trochę też przez smoczy tytuł) i zachwyciłam się :) Zachęcam do lektury gorąco, ja sama na pewno nie poprzestanę na tej jednej książce i z przyjemnością zapoznam się z innymi pergaminami Wita Szostaka :) |