Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Creatio Fantastica" |
---|
Tarnum11.07.2006Post ID: 2662 |
Mam wrażenie że szanowny RedNacz CF nie wyłapuje drobnej różnicy pomiędzy Jaskinią a CF.
Oj jest sens. Jaskinia zyskuje na wartości. Linki do opowiadań to automatyczna reklama, a jak na razie nikt się na taką nie umawiał. Tak, wiem że post jest jakiś taki mało składny, ale lepiej myśli ubrać w słowa nie potrafię, przynajmniej w tej chwili :p |
mah11.07.2006Post ID: 2669 |
Muszę zauważyć, że w czasach gdy osada trwałą istniała selekcja opowiadań. Co do słów pana Emila Strzeszewskiego, bardzo miło poczytać tą wypowiedź, i jak zauważyło już wcześniej wielu, a potwierdził pan redaktor, Jaskinia a CF to dwa różne wortale, które łączy jedynie fantastyka, a różni wiele. Co do samych opowiadań z starych zbiorów, nie jestem w stanie określić jakie pan widział, jednak sam pamiętam i dobre opowiadania, a nie tylko przeciętne (o niższych nie wspominam). Jednak krytykiem nie jestem, jak również nie posiadam obiektywnego spojrzenia na tą rzeczywistość. |
Mistrzyni Zagadek Nami11.07.2006Post ID: 2671 |
Ja posiadam, ponieważ większość z opowiadań czytałam będąc w Osadzie, ale nie znając osób piszących, więc nie patrzyłam wtedy przez pryzmat sympatii do nich. Nie znam się od strony technicznej (stylistyka, przecinki, składnia etc.), ale wiem, że chodzi o to aby czytelnika zainteresować, wciągnać, czyż nie? Przecież to właśnie na nim najbardziej zależy Twórcy i na opinii właśnie tej osoby, która przed chwilą skończyła lekturę danego opowiadania/wiersza/recenzji. I pamiętam bardzo dobrze, opowiadania, które wywarły na mnie duży wpływ, a wtedy i przez dłuższy jeszcze czas maniakalnie czytałam polską fantastykę i hm miałam porównanie, swój punkt widzenia i potrafiłam ocenić, bez odwoływania się do sympatii czy antypatii autora. Po prostu zwaracałam uwagę na jego umiejętności i to w jaki sposób potrafił mnie zainteresować, czy to fabułą, postaciami, czy nawet opisami świata. Whatever. Ale potrafił. Spotkałam się w Polskim fandomie z opowiadaniami, które po kilku(nastu) pierwszych stronach odrzucałam, nie wciągały mnie, były mdłe i nijakie. W Jakini też są takie, zawsze takie się znajdą. Ale nie jest powiedziane i nie będzie, że Jaskinia była/jest/będzie zbiorowiskiem dla odrzutków i osób, które nie umieją pisać. Co to, to nie. Nikt nie jest wielki od samego początku, każdy się uczy. A w jakim tempie rozwija swój talent, zależy już tylko od niego. |
Darkena13.07.2006Post ID: 2773 |
Ja się domyślam :D. Pan RedNacz pewnie przeczytał o jeden odcinek Eksa za dużo ;). Sam Hubi mówił, że bezpieczna dawka to max. 5 odcinków ;). |