Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Konwenty fantastyczne" |
---|
Strażnik słów Moandor23.08.2009Post ID: 47655 |
Każdego roku organizowane jest przynajmniej kilka większych konwentów miłośników fantastyki. Nie wspominam już o mniejszych imprezach, których także jest sporo. Czy zdarza Wam się jeździć na tego typu spotkania? Jeśli tak, podzielcie się wrażeniami z innymi. Może ktoś ostatnio był na jakimś konwencie albo jeszcze się wybiera. Ja osobiście byłem na jednym takim spotkaniu (nie licząc naszego konwentu "miłośników fantasy" :)) i wrażenia mam jak najbardziej pozytywne. Nie spodziewałem się tak przyjaznej atmosfery, takiej otwartości i życzliwości autorów goszczących na konwencie. Już sama możliwość poznania na żywo ludzi, których książki zdarza mi się czytać jest czymś interesującym. |
Krewal25.08.2009Post ID: 47706 |
Owszem, udało mi sie kilkakrotnie odwiedzić tego rodzaju imprezę w rzeszowie. Całkiem sporę zjazdy, ciężko mówić o jakiś liczbach fanów ale napewno przez "szkołę" przetaczały się setki osób. Mnóstwo preelekcji, przydatnych wykładów dla tych którzy grają w rpg, prezentacje - książek, gier. Warto coś takiego zobaczyć. A najbliższym czasie wybieram się na dni fantastyki w rzeszowie właśnie - odbywają sie na koniec sierpnia. Gdyby była osoba na forum która też planuje się wybrać, chętnie się poznam. |
Strażnik słów Moandor25.08.2009Post ID: 47708 |
Cieszy mnie ten wpis. :) Opowiedz, jeśli możesz Krewalu, jak wygląda taki Konwent w Rzeszowie. Czy zapraszacie autorów polskiej sceny fantastycznej? Organizujecie spotkania autorskie? |
Codhringher25.08.2009Post ID: 47714 |
Odzwiedzam Wrocławskie Dni Fantastyki. Jest to dość spora impreza, bo dofinansowywana przez miasto - 5 ścieżek prelekcyjnych, do tego games roomy, turnieje gier komputerowych - wszystko to dzieje się równocześnie, więc jest w czym wybierać. A na koniec jeszcze koncerty lokalnych początkujących filharmoników, pokazy walk Star Wars, pokazy filmów i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem ;) Więcej info na http://www.dnifantastyki.pl/ |
Strażnik słów Moandor28.08.2009Post ID: 47835 |
Wczoraj zaczął się Polcon, chyba największy konwent fantastyczny w Polsce. Ciekaw jestem, czy ktoś z Osadników się wybiera? Ciekawie byłoby posłuchać opowieści z Polconu. :) |
Tarnoob29.05.2014Post ID: 76790 |
Przypomnę tylko o jednej ważnej sprawie, o której napisało kiedyś CD-Action. Konwenty to jest świadectwo tego, że fantasy – trochę też komiksy, manga, anime i sci-fi – to zjawisko masowe, mające najwięcej czytelników i odbiorców, w różnych przedziałach wiekowych. Nie ma żadnych znanych konwentów o kryminale, horrorze, powieści obyczajowej ani nawet o serialach komediowych. One po prostu są czytane i oglądane przez za małą liczbę ludzi, albo ludzi niezdolnych się zorganizować, wynająć halę, ogłosić coś na cały kraj, itd. To znak, że właśnie fantasy – a nie np. powieści noblistów, których nikt nie zna – może być najdłużej pamiętane z naszej epoki. |