Oberża pod Rozbrykanym Ogrem

Zatęchłe Archiwum - "Oberża U Humberta"

Osada 'Pazur Behemota' > Zatęchłe Archiwum > Oberża U Humberta
Wędrowiec: zaloguj, wyszukiwarka
Tabris

Tabris

29.08.2009
Post ID: 47943

Oberża „U Humberta” (Czynna cały rok) – W przeciwieństwie do „Wilka Morskiego” można tu się przespać. Można. Pokoje są drogie i o niskim standardzie – mawia się powszechnie, że „U Humberta” płaci się za liczbę karaluchów i szczurów. Na parterze jest też miejsce gdzie można zjeść, np. przeterminowaną rybę, kaszę ze skwarkami (podobieństwo skwarków do karaluchów jest uderzające, ale jeśli ktoś chce się łudzić, niech wierzy, że przypadkowe) oraz piwa. Ogólnie zresztą cały budynek jest wykonany byle jak – drewno, także na dachówkach. Krzesła i stoły stare, zużyte, obrusy rzadko zmieniane, zastawa drewniana. Małe okna dopełniają widoku – niski standard, ale da się wytrzymać. Humbert „Życzliwy” Dlet jest stetryczałym skąpcem, którego umiejętności robienia klientów w konia dorównywałyby tym jakie ma właściciel „Wilka Morskiego” gdyby nie głupota i niedołęstwo. Humbert żyje z frajerów, którzy się u Niego zatrzymali. Wśród klientów oberży znajdziesz chłopów z okolic, zagubione w wielkim mieście osoby i podróżnych zbyt zmęczonych drogą by zmienić lokum. Jedyną zaletą „U Humberta” jest duży wybór alkoholi, w tym tych luksusowych, można też kupić oryginalnego Szampana (sic!) Oczywiście ceny są astronomiczne. Około cztery razy w roku Oberżysta jest w dobrym humorze; ceny lecą wówczas w dół, a sam Humbert wspomina swe dawne dzieje (handlował alkoholem) i okazuje się być mistrzem fletu. Dobry humor trwa z reguły do czasu, aż nie spojrzy na swą żonę Pomponię. Fakt, że ma taką, a nie inną małżonkę czyni w sumie z „Życzliwego” postać tragiczną...

CENNIK:
Pokój za dobę
15 Ag

Posiłki- śniadania
Jajecznica – 8 miedziaków
Chleb ze smalcem – 8 miedziaków
Jabłka suszone – 5 miedziaków
Owsianka – 5 miedziaki

Obiady
Ryba (śledź, dorsz) – 1,6 Agnusa
Ryba (flądra, makrela) – 1,9 Ag
Kasza z omastą – 1,3 Ag
Polewka Piwna – 1,4 Ag
Polewka Winna – 2 Ag
Pierogi – 1,6 Ag
Bigos – 7 miedziaków
Bigos z mięsem – 1,2 Ag
Gęś pieczona – 3,7 Ag
Kura pieczona – 3 Ag
Jęzorki wieprzowe – 3,5 Ag
Małże – 3,2 Ag
Flaczki – 8 miedziaków
Rosół – 1,3 Ag
Żur – 1,3 Ag
Zupa rybna – 1,1 Ag

Inne
Kiszona Kapusta – 8 miedziaków
Kiszone Ogórki – 8 miedziaków
Kisiel – 1 Ag
Naleśniki z twarogiem – 1,9 Ag
Kompot Śliwkowy – 8 miedziaków

Trunki:
Podpiwek „Portowy” – 2 miedziaki
Piwo „Jasne” – 5 miedziaków
Piwo „Tur” – 5 miedziaków
Piwo „Rotyldańskie” – 9 miedziaków
Piwo „Nogozwalacz” – 7 miedziaków
Piwo Krasnoludzkie – 16 Ag
Miód pitny piątak – 18 Ag
Miód pitny czwórniak – 27 Ag
Miód pitny czwórniak poziomczak – 34 Ag
Miód pitny trójniak – 37 Ag
Miód pitny dwójniak – 63 Ag
Miód pitny półtorak – 85 Ag
Wino Białe „Noc Korwidiańska” – 3,7 Ag
Wino Białe „Lawwendon” – 4,8 Ag Stare – 34 Ag
Wino Czerwone „Estlikt” – 2,6 Ag Stare – 23 Ag
Wino Czerwone „Spride” – 4,7 Ag Stare – 53 Ag
Wino Czerwone „Johnes” - 6,5 Ag Stare – 67 Ag
Wino Różowe „Rosa” - 5,8 Ag Stare – 50 Ag
Wino Madara – 6,7 Ag Stare – 90 Ag
Szampan – 2,9 Au Stary – 4,9 Au
Kumys – 27 Ag
Absynt – 3,9 Ag
Arak – 1,8 Au
Gin „Emille“ - 1,4 Au
Gin „Ressentemente“ - 33 Ag
Koniak „Palone Wino“ - 26 Ag
Koniak „Kawaleryjski“ - 16 Ag
Advokat „Bolz“ - 6,8 Ag
Amaretto – 2,8 Au
Malibu – 80 Ag
Orzechówka – 18 Ag
Piołunówka – 52 Ag
Wiśniówka – 22 Ag
Dereniówka – 73 Ag
Rum „Ciemny” – 1,8 Ag
Rum „Złoty” – 1,4 Ag
Rum „Biały” – 6,1 Ag
Rum „Aromatyczny” – 5,9 Ag
Rum „Ostry” – 1,3 Ag
Śliwowica – 1,5 Ag
Whisky „Jęczmienna” – 2,2 Ag
Whisky „Żytnia” – 2,3 Ag
Whisky „Pszenna” – 2,9 Ag
Wódka „Origarus” – 4 Ag
Wódka „Dezerter” – 4 Ag
Wódka „Zambo“ – 3,6 Ag
Wódka „Oaza” – 3,8 Ag
Wódka „Swojska” 1,2 Ag
Siwucha – 5,5 Ag

Ceny posiłków można zawsze stargować nawet o połowę, przy alkoholach jest to z reguły niemożliwe...