Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Zagadki Mędrców" |
---|
Strażnik słów Moandor17.03.2007Post ID: 10051 |
Ostatnio przy ognisku pojawia często pojawia się mistrz Vandergahast zadając obecnym pytania, na które niełatwo znaleźć odpowiedź. Niektórzy, po spędzonym przy ognisku wieczorze, mieli problemy ze snem z powodu nurtującego ich zagadnienia. Zauważywszy znaczne zainteresowanie tematem postanowiliśmy utworzyć specjalne miejsce, gdzie każdy będzie mógł zadać swoją zagadkę. Pamiętajcie, że zagadki powinny zmuszać do myślenia i powinny mieć jednoznaczne rozwiązanie. Miłej zabawy. :) Na początek zagadka, którą nazwałem Kulki Farmerusa, ponieważ on to zadał ją dawno temu w Karczmie.
|
Żywiołak Piwa Vandergahast18.03.2007Post ID: 10084 |
Spotyka się dwóch matematyków, starych znajomych, którzy dawno się nie widzieli. Pierwszy pyta się drugiego: Pytanie brzmi: ile lat mają synowie matematyka? |
Strażnik słów Moandor31.03.2007Post ID: 10282 |
5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy pala papierosy 5 różnych marek i pija 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Pytanie : Kto hoduje rybki? * Norweg zamieszkuje pierwszy dom Takeda znalazł odpowiedź. Gratuluję. :) [scalenie: Fri Jun 01, 2007 8:40 am] Na półce stoi obok siebie (licząc od lewej) 10 tomów pewnej serii wydawniczej. Każdy z tomów ma 100 stron (razem z okładkami). Mól książkowy rozpoczyna swoją drogę od pierwszej strony pierwszego tomu, a kończy na setnej ostatniego tomu. Przez ile kartek musi się przegryźć? |
Strażnik słów Moandor23.08.2007Post ID: 18322 |
Odwracam głowę i iść możesz wedle chęci. Odwracam znowu i nie pójdziesz, aż do śmierci. Nie mam twarzy, lecz ucha pustą przestrzeń. Na me nierówne zęby, kimże jestem? :) |
Zguba30.09.2007Post ID: 19877 |
Wieczorem, od strony podwórza, na pierwsze piętro domu wchodzi po drabinie złodziej. Spogląda dyskretnie przez szybę do pokoju i w półmroku widzi leżącego w łóżku Johna Smitha, który nie śpi. Spokojnie wyciąga nóż do szkła, wycina otwór w szybie i wchodzi do pokoju. Cały czas patrzy na Johna, a John na niego. Złodziej bez zbytniego pośpiechu otwiera wszystkie szuflady i nagle znajduje małą szkatułkę, a w niej cenne klejnoty, od wielu lat należące do rodziny Johna Smitha. Bez nerwów wkłada je do kieszeni i wychodzi przez okno. Dlaczego John Smith nie reaguje? John, jest w pełni zdrowy, nie ma żadnych problemów psychicznych, ma w pełni sprawne wszystkie zmysły, nie jest związany, nie zna złodzieja. Odpowiedź podał Takeda. |
Strażnik słów Moandor22.11.2007Post ID: 21068 |
Skoro zainteresowanie zagadkami logicznymi jest nikłe proponuje poszerzyć temat o pytania z literatury. Pytania powinny być trudne, możliwie szczegółowe, żeby odpowiedź wymagała odrobiny gimnastyki. Preferowana fantasy, ale nie jest to żelazny wymóg. |
Takeda22.11.2007Post ID: 21074 |
Dla ułatwienia podam, że zagadka ta pochodzi z francuskiego filmu, można by rzec "nie z tego świata", podała ją pewna postać sfinksowi jako myto za przejście. "Mam coś, jeśli podzielę się tym z kimś innym, już tego nie ma. Co mam?" |
Infero27.11.2007Post ID: 21170 |
Nie znam tego filmu. Stawiam na TAJEMNICE:) |
Kanclerz Grenadier3.12.2007Post ID: 21244 |
To ja zadam kultowe pytanie komiksowe: Skąd się bierze wiatr? Odpowiedź jest banalnie prosta ;) |
Takeda30.12.2007Post ID: 21699 |
Zbyt proste, Infero odpowiedź prawidłowa. Mości Kanclerzu "Z tamtej strony" :) |
Kanclerz Grenadier31.12.2007Post ID: 21705 |
27 dni na odpowiedź - to nie było takie proste ;) To kolejne: Czym zabija się ćmę? (Proszę o pełna odpowiedź tzn. nie tylko podając lethal weapon...) |
Strażnik słów Moandor20.01.2008Post ID: 22366 |
Zadadka z filmu Gwiezdny pył Jak nazywa się powietrzny statek piratów dowodzony przez kapitana Shakespeara? Zagadka z książki Wilk morski Jacka Londona. W którym roku dzieje się akcja książki? |
Thausael25.01.2008Post ID: 22559 |
Gwiezdny pył: O ile mnie pamięć nie myli, statek nazywał się Caspartine. Wilk Morski: Powiem szczerze, książkę czytałem ale rok musiałem sobie potwierdzić - akcja toczyła się w 1937. No to teraz coś od siebie, powiedzmy z Gemmella - Opowieści Sipstrassi. "Jak inaczej można nazwać Człowieka Jeruzalem ?" (ludzie którzy skończyli serię mam nadzieje że zrozumieją pytanie) |
Strażnik słów Moandor25.01.2008Post ID: 22560 |
Caspartine, owszem. :) Są dwa ujęcia w filmie, w którym napis jest dobrze widoczny. Raz, na burcie, trochę jednak zatarty. No i podczas walki załogi z ludźmi Septimusa, na drzwiach do kajut kapitana. Caspartine brzmi lepiej niż Perditia jak to jest w polskim przekładzie Gwiezdnego pyłu.
A tu się nie zgodzę. Skąd ta informacja? A pytanie brzmi: Jak nazywał się zamek złej czarodziejki Xayide, która chciała opanować Fantazję w powieści Niekończąca się historia Michaela Ende? |
Thausael26.01.2008Post ID: 22572 |
hmmm... Od przyjaciela który najwyraźniej tak samo jak ja pomylił książki. No cóż, człowiek się myli. Co do Caspartine to zgadzam się z tobą, brzmi to o wiele lepiej niż Perditia dlatego też używam tej nazwy. Tyle że często ją przekręcam ^^ |
Strażnik słów Moandor4.02.2008Post ID: 22955 |
Czyli nadal zagadka z Wilka morskiego pozostaje nierozwiązana. Mam za to następne pytanie: Jak nazywała się stolica Cesarstwa, w którym toczy się akcja opowiadań Piekary o Mordimerze Madderdinie? |
Feanor4.02.2008Post ID: 22961 |
Dołożę swoje pytanie ;) Jak Kamyk, główny bohater "Tkacza Iluzji" Ewy Białołęckiej, nazywał tworzone przez siebie niezwykłe miraże - zwięrzęta (i nie tylko) o nietypowych, śmiesznych kształtach i kolorach? |
McGregor6.02.2008Post ID: 23010 |
Gren co do ćmy. Chwali się jeden: -Zabiłem siedem ćmów. -Ciem-Poprawia go drugi. -Kapciem Odpowiedź więc jest prosta. P.S. Zdaje się że to było coś z Kaszubami, ale pewności nie mam. |
Kanclerz Grenadier7.02.2008Post ID: 23085 |
McGregor: Mała korekta: - Ciapem - to jest prawidłowa odpowiedź. Kapec nie pasuje do konwencji - ćmów - ciem - ciapem :D |
McGregor7.02.2008Post ID: 23091 |
Ale za to się rymuje z ciem:P Jednak tak jak mówiłem nie pamiętam dokładnie. Pytanie wcześniejsze. Skąd się bierze wiatr? Np.: od grochówki, kapuśniaka, cebuli i wielu jeszcze innych dań, a przede wszystkim od zbyt szybkiego jedzenia. |