Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "[E.A. Poe] - twórczość" |
---|
Strażnik słów Moandor2.07.2007Post ID: 16736 |
Jest to zaczątek tematu, który mam nadzieję będziemy kontynuować i rozwijać. |
Infero3.07.2007Post ID: 16758 |
„Opowieści niesamowite”i poezja Poe od wielu lat jest moją ulubiona lekturą. Ten niedoceniany i niestety targany złymi namiętnościami autor, mimo krótkiego żywota (zmarł w tajemniczych okolicznościach w wieku 40 lat) wywarł i wywiera nadal ogromny wpływ na literaturę, poezje a nawet film. |
Kordan5.07.2007Post ID: 16845 |
Cóż, przyznam się bez bicia, że próbowałem przeczytać "Opowieści niesamowite" Poego, ale jak dla mnie pisze on za ciężko. Chociaż "Maska czerwonego moru" była bardzo dobra |
Infero19.04.2009Post ID: 43438 |
Temat odświeżam, bo naprawdę warto. |
Kordan21.04.2009Post ID: 43475 |
Znam jego życiorys Inf. Można by rzec, że miał wypaczoną psychikę i może jakieś osobiste zamiłowanie i smykałkę do powieści grozy. W połączeniu z jego problemami (śmierć najbliższych, nadużywanie alkoholu) mogło to stworzyć dość specyficzną mieszankę.
Czytałem, czytałem... Tylko że moje ostatnie spotkanie z Poe miało miejsce w I gimnazjum.Więc może była to literatura dość wymagająca jak na ten wiek. Nie wykluczam, że jeszcze kiedyś zajrzę do jego twórczości, ale sama przyznasz, że jest to wymagający pisarz. |
Lockheart22.09.2009Post ID: 48683 |
Zgadzam się z Tobą Inferno, że warto odświeżać ten wątek, gdyż wielu nie zna Poego, a w ten sposób mogą zainteresować się i sięgnąć po jego wspaniałe dzieła. Niesamowita postać z barwnym, acz smutnym życiorysem. W sumie pierwszy raz zetknąłem się z jego nazwiskiem czytając... Lovecrafta. Podany był jako osoba, która wpłynęła na twórczość Howarda w znacznym stopniu(widać to podczas czytania jakichkolwiek utworów obu panów). Ten klimat, to poczucie ciągłej niepewności, to COŚ... Kiedy czytałem pierwszy raz wiersz 'Kruk', odczułem przemożne pragnienie poznania tego wiersza w oryginale. Po zaledwie jednej strofie w obleśnym(moje zdanie) polskim tłumaczeniu. Czytając już w rodzimym języku twórcy, zagłębiłem się w jego psychikę i nie mogłem od niej się uwolnić. Zawładną mną w sposób jakże podobny jak Lovecraft. Człowiek zaczyna poznawać swoją istotę ze strony tak ciemnej jak odmęty w pobliżu diabelskiej rafy... Ja dopiero rozpoczynam wędrówkę z panem Poe, ale mam nadzieję na bliższe poznanie jego jako osoby, której niemożna nie kochać... |
Tabris22.02.2011Post ID: 60490 |
Odświeżenie part II. Dokończyłem czytanie "Opowieści miłosnych, śmiertelnych i tajemniczych" w wydaniu tak szeroko zachwalanym, wydawnictwa Vesper. Talent Poego zrobił na mnie wrażenie, jednak mam poczucie, że jego twórczość mnie przerosła. Na przykład opowiadanie "William Wilson" odebrałem jako dziwne i ze zbyt przesadzoną fabułą, później natknąłem się na interpretację mniej dosłowną, która zrobiła na mnie duże wrażenie i przeczytałem opowiadanie jeszcze raz. Odczuwam potrzebę przeczytania "Opowieści..." jeszcze raz, tym razem jednak postaram się skupić na ukrytych przesłaniach lektur. |