Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Cytaty" |
---|
Strażnik słów Moandor15.02.2007Post ID: 8018 |
Jeśli podczas lektury ciekawej książki odnajdziecie w niej jakiś ciekawy fragment, mądrą myśl, trafne spostrzeżenie nie zapominajcie, że istnieje miejsce w Osadzie, w którym możecie się tym podzielić. Ponieważ właśnie jestem w trakcie lektury Podróży z Herodotem Ryszarda Kapuścińskiego, więc na początek fragment z tej książki:
|
Tenar17.02.2007Post ID: 8047 |
"Młodość to epoka wiecznej rozpaczy. A książki... to źródło nadziei, |
Skryba Morgraf18.02.2007Post ID: 8077 |
Będę cytował z pamięci, więc z góry przepraszam za wszelkie pomyłki. “Mechanika kwantowa opisuje przyrodę jako absurdalną z punktu widzenia zdrowego rozsądku. I w pełni zgadza się z doświadczeniem. Mam więc nadzieję, że zaakceptujecie naturę taką, jaka jest – absurdalną.” To tak a pro po ostatniej mojej sesji egzaminacyjnej. Feynman to istna kopalnia elokwentnych cytatów. Teraz jeszcze coś z Becketa, “Czekając na Godota” : |
Strażnik słów Moandor18.02.2007Post ID: 8079 |
Czytam sobie trylogię i za każdym razem gdy pojawia się Zagłoba uśmiech gości na mej twarzy. Niektóry patrzą na to dzieło Sienkiewicza jak na karę boską, ale niech żałują co nie czytali, bo wiele tracą. |
Skryba Morgraf11.03.2007Post ID: 9987 |
Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich: „cztery słowa, cztery kłamstwa” „Świadomość niemiecka: wstrząśnięta, pełna winy po czasach nazizmu; Tomasz Mann: okrutne podważenie ducha germańskiego. Dojrzałoś kultury polskiej: Gombrowicz radośnie smagający „polskość”. Dla Rosjan rzeczą nie do pomyślenia jest smagać „rosyjskość”, istotę niepokalaną. Żadnego wśród nich Manna, żadnego Gombrowicza.” |
Kanclerz Grenadier12.03.2007Post ID: 9993 |
"Jak się nie obrócić, i tak d... z tyłu" Nie mam zielonego pojęcia kto jest autorem. To chyba jedna z wielu anonimowych mądrości ludowych. No bo sama, jakże głęboka prawda, bije z tego... |
Bubeusz4.05.2007Post ID: 10676 |
:D A z tych bardziej ambitnych cytatów (do jakich niewątpliwie został ten temat stworzony), myślę, że Coelho zasługuje na zacytowanie. Niektórzy nie darzą sympatią jego wypocin, jednak mnie one poruszają. "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć" "Bóg może wszystko. Gdyby ograniczył się tylko do czynienia tego, co nazywamy Dobrem, nie moglibyśmy nazwać Go Wszechmogącym. Panowałby jedynie nad częścią Wszechświata i musiałby istnieć ktoś odeń potężniejszy, oceniający Jego czyny. Wtedy wolałbym oddawać cześć temu Najpotężniejszemu." "Najlepszym wojownikiem jest ten, kto zdoła wroga przemienić w przyjaciela." "Jakie to szczęście, że istnieje śmierć." ""Inny jest tym, którym nauczono mnie być, ale to wcale nie ja. Inny wierzy, że powinnością każdego człowieka jest przez całe życie głowić się jak zgromadzić pieniądze, by na starość nie umrzeć z głodu. I człowieka tak bardzo pochłaniają myśli i plany na przyszłość, że przypomina sobie o życiu dopiero wtedy, gdy jego dni na ziemi są policz one. Ale wówczas jest już za późno." |
Takeda5.05.2007Post ID: 10708 |
Dzierżawin Tak rzekł Faust Sołżenicyn |
Strażnik słów Moandor25.05.2007Post ID: 15948 |
Zasypywano pociskami zamek, zasypywano miasto, wszystkie bramy, wszystkie baszty. Lecz zamek bronił się zaciekle, piorunami na pioruny odpowiadał, trząsł się, świecił, dymił, huczał, ział ogniem i śmiercią, i zniszczeniem, jakby go jowiszowy gniew uniósł, jakby się zapamiętał wśród płomieni, jakby chciał zagłuszyć tureckie gromy i w ziemię się zapaść lub zwyciężyć. H. Sienkiewicz - Pan Wołodyjowski Sienkiewiczowskie opisy walki są nie do przeskoczenia. Żywiołowe, pełne dramatyzmu, bardzo dobrze oddają atmosferę bitwy, działają na wyobraźnię. Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie. - Sador |
Kordan17.06.2007Post ID: 16507 |
"Kończ waść wstydu oszczędź"- Henryk Sienkiewicz "Potop". |
Strażnik słów Moandor20.06.2007Post ID: 16556 |
Z Fausta Goethego pamiętam jedną wypowiedź Mefista: Posłałbym się do diabła, gdybym sam nim nie był |
Kordan20.06.2007Post ID: 16562 |
Albo z Hamleta tekst : |
Infero24.06.2007Post ID: 16658 |
Ostatnio za mną chodzi sentencja łacińska z Don Kichota: "In inferno nulla est redemptio" |
Takeda24.06.2007Post ID: 16660 |
"ad maiorem Dei gloriam" ;) |
Revan4.07.2007Post ID: 16830 |
Szczególnie podobają mi się cytaty z "Diuny" Franka Herberta i książęk Terrego Pratcheta: "Nie mogę się bać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie za sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja." "Każda przebyta do końca droga prowadzi dokładnie donikąd. Wdrap się na górę tylko tyle, by sprawdzić że jest górą. Nie zobaczysz góry z jej szczytu" Jeśli chodzi o Pratcheta, to większość motywów traci sens wyrwane z kontekstu, ale ten, przykładowo, jest uniwersalny: "Doskonale wiadomo, że istotnym warunkiem sukcesu jest brak wiedzy o niemożliwości tego, co człowiek próbuje osiągnąć" |
Sevorn4.07.2007Post ID: 16837 |
Niedawno przypomniany sobie "Król Lear" w przekładzie pana Słomczyńskiego: "Jak chłopcy psotni - muchy, tak Bogowie "To plaga tych czasów: ślepi pod władzą szaleńców" |
Takeda8.07.2007Post ID: 16971 |
"Jest coś, czego Ziemianie mogliby się nauczyć, gdyby się rzeczywiście postarali: sztuki kontemplowania dobrych chwil i ignorowania złych." Vonnegut jr. - Rzeźnia numer pięć |
Strażnik słów Moandor10.07.2007Post ID: 16994 |
R. Kapuściński, Lapidarium VI |
Strażnik słów Moandor28.08.2007Post ID: 18658 |
|
Bubeusz1.09.2007Post ID: 18814 |
Rafael Abalos - "Grimpow: Sekret Ośmiu Mędrców" Cytat interesujący, ale książki mimo wszystko nie polecam. Tylko dla zagorzałych fanów tajemnic, kamieni filozoficznych i poszukiwań mądrości. |