Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Cytaty" |
---|
Infero1.09.2007Post ID: 18819 |
Dziś jest 1 września... (...) szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi. |
Kanclerz Grenadier1.09.2007Post ID: 18821 |
"Nie ufaj Grekom, nawet jeżeli przynoszą dary" - stara mądrość z czasów rzymskich. Cytuję z genialnej ekranizacji powieści Roberta Gravesa "Ja Klaudiusz". |
Mistrz Islington2.09.2007Post ID: 18833 |
Jak dla mnie cytat trafnie odzwierciedlające czasem naturę ludzką. "Widzę i pochwalam rzecz lepszą, idę za gorszą" "Metamorfozy" Owidiusza |
Crazy3.09.2007Post ID: 18879 |
Słowa ze znanego wiersza A. Asnyka, wykonywanego przez wielu polskich śpiewaków (m.in. Jacka Wójcickiego czy Tamarę Kalinowską). Całość tak bardzo mi się podoba, że nie mogłem się zdecydować, którą zwrotkę wkleić...
"Modlitwa o wschodzie słońca", również najbardziej podoba mi się w wersji śpiewanej - znam wersję Kaczmarskiego, Wójcickiego i Gintrowskiego. Niestety, nie pamiętam, kto jest autorem, i nie mogę odszukać tej wiadomości w sieci.
Fragment "Dezyderaty" wykonywanej w Polsce chyba tylko przez Piwnicę Pod Baranami (oryginalnie jest to wiersz amerykanina Maksa Ehrmanna). |
Kanclerz Grenadier6.09.2007Post ID: 18993 |
"Atakować! Atakować!" - von Moltke (starszy) :) Po prostu nic dodać, nic ująć. Kwintesencja pruskiej myśli wojskowej XIX wieku:) |
Strażnik słów Moandor15.09.2007Post ID: 19252 |
|
Skryba Morgraf18.09.2007Post ID: 19378 |
Hm... oto efekt moich dziesięcio sekundowych poszukiwań;): Aby nie offtopikować zanadto: „Nie wierzcie pogodzie, gdy deszcze trzydniowe zaciągnie wśród drzew |
Strażnik słów Moandor22.09.2007Post ID: 19540 |
|
Bubeusz22.09.2007Post ID: 19551 |
Eliza Orzeszkowa, Gloria Victis |
Skryba Morgraf28.09.2007Post ID: 19817 |
Warchoł krzyczą! Nie zaprzeczam. |
Takeda30.12.2007Post ID: 21698 |
"Niepotrzebna ofiara prowadzi tylko do westchnień. Szacunek do samego siebie - do wolności i nadziei" "Córka samuraja" E.I. Sugimoto |
Kanclerz Grenadier6.01.2008Post ID: 21867 |
Dwa powiedzonka imć Bilbo Bagginsa: "Nie należy lekceważyć żywego smoka, jeżeli mieszka się w jego sąsiedztwie" i drugie: "Nigdy nie drwij z żywego smoka" Sprawdza sie nie tylko w fantasy ;) |
Antares8.01.2008Post ID: 21934 |
Witam wszystkich Cytat pochodzi z wiersza "Ozymandias" by Percy Bysshe Shelley w przekładzie Adama Asnyka
|
Szmaragdowa15.01.2008Post ID: 22143 |
Chcę podzielić się z Wami kilkoma cytatami, które mnie w jakiś szczególny sposób dotykają czy zatrzymują. Często nawet mnie dotyczą. Dziś dwa: Anny Janko i Jonathana Carrolla, które są ze sobą powiązane tematyką, a dotykają ludzkiej natury - zmienności, ale nie niestałości, tylko różnorodności wszystkich, obecnych i przeszłych, potencjalnych i realnych Ja, które w sobie nosimy. Sprzeczności, które ścierają się w każdym z nas, ale które też ze sobą współgrają, bo są częścią nas. "Jestem Wiele Kobiet. Gdybym mogła mieć indiańskie imię, tak właśnie by ono brzmiało. Nie posiadam jednej konkretnej osobowości. Bywam i cyniczna, i naiwna. Gruboskórna i subtelna. Nałogowa i zdyscyplinowana. Umysłowo chora i zimnorozsądkowa. Sama jedna, nawet samotna, a przecież jak rodzina. Skupisko, tłum ludzi, chaos." (Anna Janko "Dziewczyna z zapałkami") "Nie tyle poznaj siebie, ile poznaj wszystkich siebie. Wszystkich z całego twego czasu." (Jonathan Carroll "Drewniane morze") |
Shadow20.01.2008Post ID: 22345 |
Nie pamiętam autora cytatów, jednak spodobały się mi: Komu zbyt zależy na swojej reputacji, przestaje zwracać uwagę na wszystko inne. Dzielni potrafią walczyć, ostrożni bronić się, a mądrzy doradzać. W ten sposób żaden talent się nie marnuje. |
Tabris1.02.2008Post ID: 22795 |
Król Lear, akt II scena 4, przekład S. Barańczaka.
Wielka Liczba, z tomu Wielka Liczba
|
Black Emper2.02.2008Post ID: 22805 |
,,Dla ciebie mogę być i faszystą, pytam o głos normalnych ludzi" autor nieznany |
Infero16.02.2008Post ID: 23792 |
„Bogowie znoszą i potwierdzają w królach czyny, które są źródłem ich przerażeń, gdy je popełnia motłoch” Buckhurst: „Ferrex et Porrex” Cytat ten przytacza E.A. Poe na wstępie opowiadania “Król Dżumiec” |
Kanclerz Grenadier3.03.2008Post ID: 24885 |
"Tajemnicą sukcesu życiowego jest szczerość. Jeśli potrafisz ją udawać, sukces masz gwarantowany." - Groucho Marx. Przewrotne, ale dające do myślenia... |
Crux16.04.2008Post ID: 26745 |
"Człowiek rodzi się dla służby, żyje dla służby i umiera w służbie. Człowiek nie może nie służyć. Wolność jego polega jedynie na wyborze pana. Może służyć Bogu, może czartu, a może sam sobie. Najgrorsza pono ta ostatnia służba." Zofia Kossak - "Król trędowaty" (tak jakoś mi się przypomniało o tym temacie) |