Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Cytaty, sentencje, aforyzmy..." |
---|
Avonu7.01.2008Post ID: 21875 |
Zawsze wolałem (i nadal wolę) poniższą wersję tego cytatu: Nie wiem, jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale ci co ją przeżyją, w czwartej będą walczyć maczugami. |
Hellscream16.03.2008Post ID: 25469 |
"Jeżeli podczas III wojny światowej użyjemy broni jądrowej, to IV stoczymy za pomocą łuków i kijów." Prawdziwe i rzeczywiste, niestety, "Jestem wredny. Ale tylko z subiektywnego punktu widzenie. Z obiektywnego jestem tylko złośliwy." Niestety nie pamiętam gdzie, ale wiem że z jakiejś książki Terry'ego Prattcheta. |
Crux16.03.2008Post ID: 25474 |
"Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie" - Dmowski "Spokojnie, dobry człowieku, to nie czas na robienie sobie wrogów" - ostatnie słowa Woltera "Wybaczcie, panie" - jak wyżej, tyle, że powiedziała je Maria Antonina, która przypadkiem nadepnęła na nogę katowi "I tak powiedziałem więcej niż wiem" - Urban podczas przesłuchania przez Komisję Rywina (a pamiętacie słynny dialog Michnik-Błochowiak?) "Kobieta zmienną jest" - również z komisji, tylko, że wypowiedziane przez Lwicę :) Edit: Ach, w sumie mam trochę czasu, to pododaję kilka powiedzonek Janusza Korwin-Mikke :) "Nie kradnij – rząd nie lubi konkurencji!" "Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba." I najpełniejsze podsumowanie poglądów JKM :): "Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne!" Uwielbiam te jego powiedzonka. Kolejny edit (do konkursu): "Bóg nie zajmuje się grą w kości." To będzie na pewno Albert Einstein. |
Strażnik słów Moandor16.03.2008Post ID: 25475 |
Napoleon Bonaparte
Mark Twain
Józef Stalin
Wydaje mi się, że to Józef Piłsudski
Sokrates |
Tabris16.03.2008Post ID: 25479 |
Martin Luther King
Ernest Hemigway |
Skryba Morgraf19.03.2008Post ID: 25591 |
„Nie wydaje mi się, by ten fantastycznie cudowny wszechświat, ta ogromna przestrzeń istniejąca przez tyle czasu oraz różne gatunki zwierząt, wszystkie te rozmaite planety i atomy z wszystkimi ich ruchami, i tak dalej, aby ten cały skomplikowany świat był jedynie sceną stworzoną po to, by Bóg mógł obserwować ludzi walczących o dobro i zło – a taki jest właśnie pogląd religijny. Ta scena jest zbyt duża jak na ten dramat.” Richard Feynman |
Laysander21.03.2008Post ID: 25742 |
17.Najlepszą obroną jest atak. Mój ulubiony... |
Mistrz Islington1.04.2008Post ID: 26132 |
Nie zgodzę się z prawdziwością tego stwierdzenia. To ładny cytat, ale wojna światowa wymaga pewnego postępu cywilizacyjnego, komunikowania się. Jakbyśmy rzeczywiście byli wyposażeni w kije i pałki to walczylibyśmy tylko z sąsiednimi krajami (tak jak kiedyś). "Bajki są bardziej niż prawdziwe. Nie dlatego, że twierdzą, iż smoki istnieją, ale ponieważ mówią, że smoka da się pokonać" G.K. Chesterton |
Garoozis5.04.2011Post ID: 61346 |
"Wolę polskie g***o w polu niż fijołki w Neapolu". - Kazimierz Przerwa - Tetmajer |
Juliuszcezar5.04.2011Post ID: 61347 |
Fryderyk II Wielki |
Tarnoob29.07.2011Post ID: 64056 |
Niech nikomu nie przyjdzie do głowy narzekać, że teraz to się liczą tylko pieniądze, nie to co kiedyś. :-P
Lubisz twardy naturalizm? :-? |
Avonu31.07.2011Post ID: 64075 |
Komentarz odnośnie przewagi biotechnologii nad tradycyjną technologią:
(Oczywiście miliony lat zaawansowania w porównaniu do marnych 25 000 lat też robi swoje :P)
|