Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Co aktualnie czytacie?" |
---|
Chorąży Ingham5.04.2008Post ID: 26315 |
Świeżo po przeczytaniu Nocarza i Renegata Magdy Kozak - akcja wartka, zwroty fabuły, dużo "męskiej" prozy. Inna teoria wampiryzmu. Klimaty komandoskie. Świetne! Teraz męczę Sługę Bożego Piekary. Jakoś mi nie podchodzi. W tle mam Fausta Goethego... dość kiepskie tłumaczenie... trzeba mieć dużo czasu, żeby się wgryźć w tę książkę. Chyba jej nie przebrnę. |
Dinah6.04.2008Post ID: 26357 |
*przytakuje Mnichowi z uśmiechem* Tak, Nocarz to dobra lektura- polecam :) Mimo, że troszkę przewidywalna, czyta się z prawdziwą przyjemnością! Ja w tej chwili czytam "Krucjatę" Eugeniusza Dębskiego i niestety, z przykrością muszę powiedzieć, że nie bardzo mi się podoba... Niby temat ciekawy, postaci też, lecz czegoś wyraźnie brakuje... |
Strażnik słów Moandor12.04.2008Post ID: 26639 |
Inne pieści Jacka Dukaja równolegle z Zagładą Hyperiona Dana Simmonsa. Obie książki, tak jak i część pierwszą Zagłady.. Hyperion szczerze polecam. :) |
Hetman jOjO12.04.2008Post ID: 26645 |
No właśnie czekam na Upadek Jareda Diamonda bo wcześniejsze jego książki dały mi wiele do myślenia |
Asmodeusz13.04.2008Post ID: 26651 |
Ja niedawno wziąłem do ręki po raz drugi Diunę F. Herberta. Polecać, ani pisać co to za książka, nikomu chyba nie trzeba ;) |
Hetman jOjO13.04.2008Post ID: 26674 |
Wit Szostak Wichry Smoczogór I zachwyciłem się (a także ma Żona!) Ciekawostką jest, że akurat przez okres lektury wichry wiały że aż strach... a uzupełniając zachęcam do lektury recenzji ja właśnie lecę kupić pozycje 2. i 3. |
Fergard17.04.2008Post ID: 26796 |
Aktualnie czytam książkę Davida Gemmella "Nocny Sokół". Jeśli jednak chce się głębiej wszystko zrozumieć, radzę przeczytać "Miecz w Burzy", również napisany przez Gemmella. |
Hetman jOjO18.04.2008Post ID: 26816 |
|
Strażnik słów Moandor18.04.2008Post ID: 26818 |
Ja swego czasu też czytałem ten zbiór Hetmanie. Wszystkich opowiadań już nie pamiętam. Tytułowy zapach szkła jakoś mi nie podszedł, ale podobały mi się szczególnie dwa opowiadanka: Authobahn nach Poznań i Bomba Heisenberga. Jeśli Hetmanie pragniesz nieco porozmawiać o Ziemiańskim, załóż stosowny temat. Choć musiałbym sobie Zapach Szkła odświeżyć to jednak dwa słowa zawsze wtrącę. :) A ja nadal Inne Pieśni. |
Infero18.04.2008Post ID: 26828 |
Wałkuje od pewnego czasu (po troszku- z braku czasu) miedzy innymi „Dzieje kanibalizmu” Daniela Diehl i Marka P. Donnelly. Ciężko było przebrnąć przez pierwszą cześć (kanibalizm kulturowy), ale druga jest naprawdę wciągająca mimo częstych dreszczy na plecach. |
Ghulk19.04.2008Post ID: 26836 |
Chciałem napisać, że czytam Straż Nocną T. Pratchetta, bo miałem ją w planach. No cóż: spóźniłem się do biblioteki, a książkę wypożyczono 15 minut wcześniej. Czytam teraz Trzy Wiedźmy T. Pratchetta i Księgę zagadek ze świata dysku Terry'ego Pratchetta: teksty Niewidocznego Uniwersytetu Davida Langforda (ale jest przedmowa Terry'ego Pratchetta). |
Hetman jOjO22.04.2008Post ID: 26982 |
Apokalipsa według Pana Jana Roberta J. Szmidta np: tutaj kiedyś mię opowiadanie zaintrygowało wielce |
Lobo23.04.2008Post ID: 27027 |
Zbiór opowiadań "Niech żyje Polska Hura!". Grzędowicz, Baryłka, Studniarek, Komuda, Drewnowski, Żółtowska, Kres, Sędzikowska, Atmański i Kołodziejczak. Pierwsze opowiadanie ciekawe, zobaczymy co będzie dalej. |
Hetman jOjO23.04.2008Post ID: 27053 |
Apokalipsa według Pana Jana Roberta J. Szmidta wizja świata po wojnie nuklearnej pomysł Autora, jak zawsze gdy kce się trzepać kasiorę, polega na stworzeniu wizji w której Polska (Polacy, swojacy...) mają szanse na odtworzenie cywilizacji. Niestety całość wypada słabo. Osoby lubiące wizje q pokrzepienie serc tudzież postnuklearne klimaty znajdą w tej lekturze kilka interesujących, wartych zapamiętania konceptów. Jednak ja w tej kategorii wolę cieplejsze Sotnie Łysego Iwanki Romana Danaka. To poleciłbym ze spokojnym sercem. Pana Jana tylko dla fanów tego podgatunku... |
Nabu25.04.2008Post ID: 27088 |
Od paru dni czytam Ulissesa Jamesa Joyce'a. Spotkałem się z różnymi negatywnymi opiniami na temat tej książki - że "cegła", że nudna, że mało zrozumiała. Teraz mam okazję, by się przekonać, jak jest naprawdę ;) |
Strażnik słów Moandor28.04.2008Post ID: 27175 |
Pierwszy tom mam, ale szczerze powiedziawszy nie zachwycił mnie szczególnie. |
Lt.Templar28.04.2008Post ID: 27209 |
Jestem zajęty w tym momencie wertowaniem Ostrza Elfów Nik-a Pierumov-a i Nocnej Straży Terre'go Pratchet'a |
Vokial7.05.2008Post ID: 27576 |
Ja czytam Harr'ego Pottera wszystkie części 7 raz :). I Szatana z siódmej klasy. |
MiB7.05.2008Post ID: 27577 |
"Pierwszy Krok" Adama Przechrzty Pozdrawiam |
Ghulk7.05.2008Post ID: 27579 |
//Niedokończone opowieści Tolkiena, tom pierwszy i drugi. I jednak udało mi się dorwać Straż nocną// Pratchetta. |