Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Czym kierujesz się przy zakupie książki?" |
---|
Leryn29.05.2008Post ID: 28715 |
Skąd wiem? To proste, po prostu przeprowadzam wywiad w bibliotece i wybieram książki ^^ Poza tym tak się składa, że moi znajomi raczej mało co czytają. |
Strażnik słów Moandor29.05.2008Post ID: 28718 |
Był taki czas, że nie miało się zbyt pieniędzy na zakupy dużych ilości książek. I wtedy dużo dawały mi biblioteki. A później, gdy skarbonka coraz częściej była pełniejsza kupowałem sobie własne egzemplarze niegdyś przeczytanych książek, tych, które mnie urzekły. Większość z nich mam już na półkach. Więc dawniej, można powiedzieć, kierowałem się przy zakupie treścią książki, którą znałem w momencie podejmowania decyzji. Jest taki syndrom przyzwyczajenia do wydania książki z pierwszej lektury. Wiele książek nabywałem potem w tym samym dokładnie wydaniu, w jakim czytałem z bilbioteki. Często były to wydania stare, więc pomocne było allegro, antykwariaty. Jakoś tak mam. Kupiłem sobie Olivera Twista z wydania Czytelnika sprzed ponad 20 lat, W 80 dni dookoła świata, Hrabiego Monte Christo w wydaniu Książnicy i trochę jeszcze innych. |
Silveres4.09.2012Post ID: 70910 |
Zanim kupię książkę na jej korzyść (lub nie) musi świadczyć kilka czynników: |
Magmol5.09.2012Post ID: 70916 |
Ceną, bo lepiej kupić używaną, tanią książkę na kiermaszu, niż nówkę dwa razy droższą. |
Hayven5.09.2012Post ID: 70926 |
Raz, że kieruję się ceną. Dwa, że najczęściej wybieram książki sprawdzonych wydawnictw i autorów. Trzy, najczęściej kupuję kolejne tomy rozpoczętych serii. Cztery, jeśli książka nie spełnia drugiego i trzeciego warunku, musi być fantasy, a jeśli nie spełnia żadnego z tych wszystkich warunków, musi być to książka polecona mi przez kolegę/rodzica/nauczyciela. |