Gorące DysputyŚwiątynia Mahadevy - muzyka - "Ulubione gatunki muzyczne" |
---|
Crazy29.05.2006Post ID: 197 |
Jakie są Wasze ulubione gatunki muzyczne? Lubicie ostre brzmienia, spokojną muzykę, czy może hip-hop i techno? Ciekawe, czego słuchają mieszkańcy Jaskini... Może za jakiś czas podliczy się głosy i opublikuje wyniki? Skoro już piszę ten post, mogę zacząć od siebie... |
WorldDragon29.05.2006Post ID: 200 |
Od czasu podobnego tematu na starym Imperium, moje gusta się troche zmieniły. |
Tristan29.05.2006Post ID: 201 |
W moim przypadku techno, ale nie takie że tak nazwę "imprezowe" w stylu manieczki, ale takie bardziej melodyjne:-) |
Lobo29.05.2006Post ID: 212 |
Heh pozmieniały się gusta ludzikom, oj pozmieniały ;) . Rejestrując się jeszcze do Osady niecałe cztery lata temu słuchałem przede wszystkim amerykańskiego rapu w tylu Tupac'a, Dr.Dre czy Eminem'a, przechodziłem też okres tehniawy aż w końcu przyszedł czas na mocniejsze brzmienia, w których trwam do dziś. Nie jakiśtam od razu ekstremalne oczywiście, nie trawię blacku ani death poza drobnymi wyjątkami(Anorexia Nervosa, czasem Behemoth). Wolę nieco "lżejsze" odmiany, pogranicze rocka zagranicznego jak i polskiego(Guns 'n' Roses, Dżem, Led Zeppelin...), wszelakie punki, gotyki, nieco melodyjnego death'u(Children Of Bodom ^^), nie stonię też od poezji śpiewanej(SDM, Grzegorz Turnau), EBM oraz różnych eksperymentalnych i progresywnych gatunków. Lubię poznawać nowe style i szukać wśród nich tego co dla mnie najlepsze. Poza słuchaniem muzyki przygrywam też trochę na gitarze ale ciężko byłoby to nazwać prawdziwą "muzyką" ;) . Cóż, tyle, nie mam weny na więcej. |
Faramir29.05.2006Post ID: 219 |
wszystko, co ma brytyjski akcent :p Ale na serio - muzyka z UK mnie po prostu przyciaga. Mnostwo zespolow ktore uwielbiam, począwszy od eksperymentującego z elektroniką Patricka Wolfa (no uwielbiam no), poprzez Placebo, genialnie sączący się Radiohead, czasami Franz Ferdinand, The Hives, Hot Hot Heat Ogólnie rzecz biorąc alternatywa i łagodniejszy rock. Czyli też mi się zmieniło :) |
Samuel30.05.2006Post ID: 226 |
Nieprzerwanie koRn, Anthrax oraz Rage Against The Machine. Oprócz tego amerykański RAP pokroju: DMX, Wu-Tang Clan, Cypress Hill i prosto z Cuby... nie, nie Shakira tylko Orishas. Tristan: Wspominałeś o melodyjnym technie. Qlimax'a chyba nie miałeś na myśli. |
mah30.05.2006Post ID: 228 |
Ja wciąż przyciągam uwagę bardziej do zespołów aniżeli typów muzycznych. Chociaż siłą rzeczy ciągle pozostaję w obiegu rock-metal-czasem regge(czy ragga, nie znam się na tych gatunkach ;)) Dlatego zdarza mi się słuchać techno, ale takiego biesadnego :] Chociaż h-h nadal omijam, aczkolwiek w telewizjach muzycznych zdarza mi się posłuchać, tylko nie polski, bo tego to jeszcze nie znosze:) A tak wogóle to ciągle Dżem, Żółwie, RHCP, Arctic Monkeys, Akurat, Indios czy Cała Góra Barwinków :) |
Tristan30.05.2006Post ID: 231 |
Nie, nie Qlimax z tego co kojarzę to bardziej hard techno :-) Sam: Polecam więc The Propeth, Mario Piu, Mauro Picotto oraz Lady Dana ;) Tris: Oki, dzięki za info, sprawdzę te zespoły jak tylko bedę miał troszki czasu :-) |
Żywiołak Piwa Vandergahast30.05.2006Post ID: 232 |
pewnie wkrótce powstanie znowu topic gdzie wszyscy będą pisać czego aktualnie słuchają :] Jak dla mnie to rock, metal, punk i te wszystkie pokrewne mocniejsze brzmienia, Kult, Pidżama, Guano Apes, Deep Purple, SOAD, coś w ten deseń. klubowej niet, z hip-hopu to trawię Łonę, Cypress Hill i Fisza w małych dawkach. jak coś pokręciłem z gatunkami muzycznym to naprostujcie, nie znam się na tym za bardzo |
Damiaen30.05.2006Post ID: 240 |
Pewenie będę swoistym "rodzynkiem" w Jaskini (a bo to pierwszy raz :D) ale kocham hip-hop... Zasypiam przy kojących dźwiękach muzyki The Roots, budzi mnie pełen życia i pozytywnej energii rap Taliba Kweli. Wstrzymuje oddech przy niesamowitych utworach Commona, tak pełnych głębi i sensu, bez przerwy uśmiecham się pod nosem słuchając humorystycznych i chwytliwych kawałków panów z De La Soul. Mos Def, Kanye West, Cee Lo, D'Angelo, Erykah Badu, Dilated Peoples, Lauren Hill, Jay - Z (ten Jay-Z z Blueprintu i Black Albumu, pozostałe jego płyty to dla mnie swoiste świętokradztwo), John Legend, Outkast, Wyclef Jean... To mój hip -hop, stworzony według starannej receptury, doprawiony smakowitymi dźwiękami neo-soulu, reagge, czy funku. Kocham hip -hop, ale nie taki, który można usłyszec w TV, brzydzę się tym, co nazywamy w Polsce hip hopem (z malutkimi wyjątkami), brzydzę się tymi wszystkimi poobwieszanymi złotem gangsterami zza oceanu, tym co wykreaowało w moim mniemaniu niecałkiem słuszny stereotyp rapera i słuchacza tej muzyki... Nareszcie znowu w Jaskini ;) |
Tarnum30.05.2006Post ID: 251 |
Khe, khe... |
Phaere30.05.2006Post ID: 266 |
hmmm...Od czego by tu... |
Eru30.05.2006Post ID: 273 |
nie napisze nic odkrywczego, ale... nie trawie rapu i hiphopu (błe) |
Hexe30.05.2006Post ID: 275 |
Słucham wszystkiego i niczego.. mam w tym momencie tak zróźnicowaną playlistę, że mnie samą mnie to przyprawia o zawrót głowy :). Odchodzę powoli od cięższych brzmień (metal czy rock) w stronę chilloutu, progressive czy ambientu. Klasyki rockowej (Kult na przykład) jednak słucham nadal, czego innego z kolei z sentymentu. Co ciekawe, skłaniam się też do.. popu, takich starych, dobrych kawałków :). A dobrym hh jednak też nie pogardzę :) (dobry == z ciekawą linią melodyczną i tekstem z przesłaniem). |
Ghost30.05.2006Post ID: 277 |
Od metalu w każdej odmianie (prócz nu i rapcore'u - SlipKnot i Limp Bizkit śnią mi się nieprzerwanie w najczarniejszych koszmarach sennych. Gardzę też powerem i symphonic - Blind Guardian, Nightwish czy inne takie kapelki to nie mój blues), przez rock i punk, na gangsta rapie z przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych kończąc. |
Aseroth30.05.2006Post ID: 283 |
Słucham głównie poezji śpiewanej. Polskiej i rosyjskiej, mimo że tej drugiej ni w ząb nie rozumiem. Z polskiej najbardziej lubię Kaczmarskiego i Gintrowskiego, chociaż zdaję sobie sprawę, że te nazwiska pewnie nic wam nie mówią. Nie lubię za to metalu, a to z racji pewnego metalowca, który mieszka obok mnie puszcza przy pełnej głosności różne kawałki metalowe. Więc paradoksalnie nie lubie takie muzyki, a dużo jej słucham (a raczej jestem do tego zmuszany). |
Hexe30.05.2006Post ID: 293 |
Muszę Cię tutaj zaskoczyć: zdziwisz się, ale wieeelu z nas słucha polskiej poezji (np. ja, wręcz maniakalnie :). |
Aseroth30.05.2006Post ID: 294 |
Hmm całkiem przyjemnie, bo myślałem, że mało kto tego słucha. Kogo z tego gatunku lubisz najbardziej? |
Shadow30.05.2006Post ID: 361 |
Cóż ja słucham gothic rock/metal -Nightwish, Within Temptation lub Apocalyptica. |
Irvin31.05.2006Post ID: 365 |
Hmm... Metal (preferuję ten lżejszy i melodyjny), rock (głównie progresywny, aczkolwiek nie tylko), punk rock (typu Green Day, Sum 41, Good Charlotte). To najczęściej, ale prawdę mówiąc, to słucham wszystkiego co mi się podoba, bez względu na gatunek (jednak nie podoba mi się żaden kawałek hip-hopowy jak do tej pory :P ). Ostatnio w kółko słucham Blackmore's Night i OSTa z Underworlda 2. Czasami na playliście pojawia się Sacriversum - Sigma Draconis, Farben Lhere ("Hura, hura, dzisiaj matura" :P ), nieśmiertelni Blindzi, rzadziej Nightwish etc... Tak naprawdę to bardzo dużo tego jakbym chciał wszystko wymieniać. Aha, jeszcze Goodsmack, bo na playerze mp3 leży razem z Green Dayem. |