Gorące DysputyPędzel i grafit - sztuki wizualne - "Misterne vs Mistyczne" |
---|
Darkena10.06.2008Post ID: 29351 |
Słuchajcie, słuchajcie! Rusza nowy konkurs organizowany przez galerię. Tym razem postanowiliśmy przetrzepać Misterne Rękopisy i urządzić zabawę ściśle z nimi związaną. Każdy uczestnik konkursu wykonuje pracę zainspirowaną wybranym przez siebie dziełem z Misternych Rękopisów. Technika obojętna - może być to fotografia, rysunek, kolaż, wedle gustu wykonawcy. Drżyjcie pisarze! Nadchodzimy! Konkurs ma na celu nie tylko ukazanie talentu twórców, ale również promocję tych dwóch działów Osady. Wszak książka z ilustracjami jest dużo ciekawsza, więc do dzieła! Szczegóły na temat konkursu powinny się pojawić najpóźniej do jutra. |
Hellscream10.06.2008Post ID: 29380 |
Nieśmiałe Debiuty, (Nie)Poważne Poematy i Pomięte Rulony też się liczą? |
Darkena10.06.2008Post ID: 29392 |
Mówiąc Misterne Rękopisy miałam na myśli lokację. Czyli wszystko, co się w niej znajduje, także poematy, debiuty, pomięte rulony też się liczą. |
Darkena11.06.2008Post ID: 29402 |
Sorry, że post pod postem, ale widocznie Bóg chciał, żeby tak było :P Szczegółowsze szczegóły :) 1. Prace na konkurs są nadsyłane oczywiście do Mistycznych Obrazów. Jeśli ktoś nie ma konta w galerii, a chce wziąć udział w zabawie to należy zwrócić się do Dinah o kluczyki. 2. Obok tytułu pracy należy w nawiasie wpisać litery MM, a w opisie pracy - tytuł i autora rękopisu, który ma ilustrować. Przykład: tytuł: Dwugłowa Łasica (MM) 3. Technika prac, jak napisane zostało wcześniej - dowolna. Dopuszcza się przysłanie maksymalnie dwóch prac, ale tylko pod warunkiem, że będą one ilustrowały jeden rękopis. W takim wypadku zostaną one ocenione, jako pojedyncze dzieło. Ewentualnie, jeśli będzie dużo zarówno podwójnych, jak i pojedynczych prac to zrobimy dwie kategorie oceniania: za zestaw i za indywidualną pracę. 4. Termin nadsyłania do 1 lipca 2008 r. Głosowanie będzie przebiegać analogicznie, jak w FotoBitwie, czyli od 2 lipca inicjatywę oddajemy Jaskiniowcom. Każdy ma jeden głos, a w przypadku konkursu z dwiema kategoriami - dwa głosy (po jednym na każdą kategorię, odpada możliwość głosowania dwa razy na jedną pracę). 5. Głosujących - oprócz przejrzenia prac prosimy również o wnikliwe przeczytanie opowiadań/wierszy, które będą ulistrowane. Dotyczy to oczywiście również autorów prac. Bez tego poszczególne ilustracje mogą stać się nieczytelne i stracić sens. Oczywiście prócz estetyki prac należy zwrócić uwagę na to, czy oddają one klimat rękopisu. Wszelkie pytania proszę wrzucać do tego tematu, życzymy miłej zabawy! Opiekunowie Galerii |
Lobo11.06.2008Post ID: 29407 |
Zdecydowanie widziałbym tu ten staary rysunek Temugina, co to kiedyś jeszcze w forumowej galeryji wisiał :) Bo stare wcale nie znaczy gorsze a ten był swietny! |
Darkena11.06.2008Post ID: 29410 |
Dziękuję Lobo :). Jednakowoż skłonię się ku czemuś nowmu, coby społeczności nie zanudzać jednym i tym samym ;). |
Mirabell12.06.2008Post ID: 29487 |
Świetny pomysł! 1 lipca to nie za mało? W FB ludzie jednak wystawiali czasem już kiedyś zrobione prace, a tu trzeba trochę poczytać, pomyśleć. No i może jeśli będzie więcej czasu oprócz zdjęć powstaną jakieś rysunki, to byłoby ciekawe. |
Kanclerz Grenadier12.06.2008Post ID: 29489 |
Też byłbym za przesunięciem terminu - do końca lipca, a wręczenie nagród na Końwencie :) |
Dinah13.06.2008Post ID: 29600 |
Darki ostatnio dużo ma świetnych pomysłów! Ten jest naprawdę super, mam nadzieję, że wydepczemy szeroką ścieżkę pomiędzy Mistycznymi a Misternymi :) Ja myślałam o końcu czerwca, by nie rozciągać w czasie konkursu zbyt mocno. Pomysł z wręczeniem nagród na Końwencie jest bardzo dobry :) |
Darkena13.06.2008Post ID: 29605 |
Więc moje słońca - wypośrodkujemy ;). Do połowy lipca! Czyli do szesnastego, we w środę ;). Bo jeszcze mam pomysły na trzy różne mniejsze konkursy, ale ten będzie zdecydowanie najważniejszy z przedkonwentowych. |
Kanclerz Grenadier13.06.2008Post ID: 29610 |
Darki jak zwykle intrygująca :) Mam pomysła uzupełniającego - jedna z nagród będzie papierowa edycja opowiadania(ń) ze zwycięskimi ilustracjami. |
Darkena13.06.2008Post ID: 29773 |
Yay cookie! Kwestia, czy to będzie ładne wydanie z drukarni, zszywane itp. czy druk z przydomowego kombajna :P. Jak z drukarni to potrzebny jest ktoś ze znajomościami, bo taki druk wychodzi cholernie drogo. Jak się uda pójść za ciosem i wykorzystać owe znajomości, to można wydrukować od razu prace konkursowe i zrobić z nich wystawę na konwencie. Tylko to już w rękach tego, kto się podejmie, bo mnie nie będzie na K. |
Takeda13.06.2008Post ID: 29774 |
No przecież wiadomo, że i tak wygra ilustracja do "Mglistych elfów" ;P |
Darkena14.06.2008Post ID: 29779 |
"Mgliste elfy" przynajmniej szybko się czyta. Ja najprawdopodobniej będę ilutrować "Ekskretyment" :P |
Lobo14.06.2008Post ID: 29798 |
To będzie epickie Dark :P Ale wciąż nalegam na Temugina - fkońcu nie wszyscy go jeszcze widzieli :] . |
Darkena20.06.2008Post ID: 30121 |
A ja pozostaję jednak przy swoim stanowisku: po pierwsze rysunek z Temuginem jest strasznie stary (ma 4 lata ponad) i niech pozostanie przeszłością. Po drugie to ilustracji do Smoczego Leża już i tak narobiłam masę i chciałabym spróbować czegoś innego :P. Mam możliwość załatwienia porządnego pojedynczego egzemplarza za przystępną cenę. Książeczka byłaby zrobiona na zasadzie kołonotatnika w twardej oprawie. Mogę wykonać oprawę graficzną. |
Hellscream21.06.2008Post ID: 30158 |
Hm, a można zinterpretować własną pracę? |
Darkena22.06.2008Post ID: 30167 |
Hell - jasne. Jest dowolność w wybieraniu rękopisu. |
Dinah17.07.2008Post ID: 31323 |
Hmmm... *zawstydzona nieco* Jak myślicie, może przedłużymy termin nadsyłania prac? |
Hellscream17.07.2008Post ID: 31325 |
Eh...ja gdzieś zagubiłem kabelek od aparatu, a przeca zdjęcia z telefonu bym nie zamieścił, bo ani to ostre, ani to dobre. |