Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Cytaty" |
---|
Tabris18.04.2008Post ID: 26813 |
Cytaty z Erystyki A. Schopenhauera; "Człowiek jest zły z natury. Gdyby tak nie było, gdybyśmy byli z gruntu uczciwi tobyśmy się w każdym sporze starali się tylko o to by dojść do prawdy, nie bacząc na to, czy się nie zgadza z naszym pierwotnym zdaniem(...) Ale (...) jest to sprawa główna, wrodzona zaś próżność, tak szczególnie drażliwa na punkcie zdolności umysłowych, nie chce dopuścić do tego, aby nasze pierwotne twierdzenie okazało się fałszywe, przeciwnika zaś prawdziwe." "Kto z pewnej rzeczy robi profesje ten kocha nie tę rzecz, lecz swój zarobek." "Kto pewną rzecz wykłada przeważnie słabo ją zna" "Nie ma tak absurdalnego poglądu, którego ludzie by nie przyjęli za swój własny, o ile tylko potrafi wmówić im się, że pogląd został p r z y j ę t y p r z e z o g ó ł." "To co nazywa się zdaniem ogółu jest ściśle biorąc zdaniem dwóch, trzech osób i o tym przekonalibyśmy się, gdybyśmy mogli obserwować powstawanie takiego ogólnie przyjętego poglądu." |
Strażnik słów Moandor20.04.2008Post ID: 26903 |
Czytając Inne pieśni Jacka Dukaja, spodobało mi się bardzo jedno zdanie:
|
Tabris16.07.2008Post ID: 31291 |
Cytat z ksiązki, czy raczej zbioru reportaży, Ryszarda Kapuścińskiego "Chrystus z karabinem na ramieniu", reportaż pt. 'Kain i Abel'.
Co najciekawsze pierwszy z tych cytatów odnosi się do Wahabitów z Arabii Saudyjskiej. Cytat pochodzi z roku 1974, prorocze to były słowa; dar przewidywania i analizy Kapuścińskiego budzi podziw. Drugi odnosi się do Żydów, ale też części muzułmanów. Jest jednak uniwersalny, jeśli popatrzymy na historię. |
Strażnik słów Moandor21.08.2008Post ID: 33159 |
|
Leryn21.08.2008Post ID: 33160 |
Hmmm. Mnie się spodobało takie:
("Popiół i Kurz - opowieść ze świata pomiędzy", Jarosław Grzędowicz) Znalazłam coś dziwnego... Ale w jakiś sposób pasującego:
Wszystkie te cytaty pochodzą z książki Rafała Dębskiego "Gwiazdozbiór kata". |
Archidyplomata Kameliasz21.08.2008Post ID: 33163 |
Cytata Dra Seussa, autora komiksów:
|
Kordan21.08.2008Post ID: 33164 |
"(...)Najwięcej było żołnierzy a należeli oni do różnych pułków i różnych narodowości: zawierucha wojenna zapędziła ich do lazaretów polowych. Odjeżdżali teraz ponownie na front po nowe rany, kalectwa i cierpienia aby za nie zasłużyć sobie na prosty drewniany krzyż nad grobem. Na krzyżu tym jeszcze po latach wśród smutnych równin wschodniej Galicji trzepotać będą na wietrze strzępy austriackiej czapki żołnierskiej z zardzewiałym bączkiem, zaś od czasu do czasu usiądzie na niej smutny i postarzały już kruk, wspominający dawne czasy obfitych biesiad, kiedy to przygotowywano dla niego smacznie zastawiony, bezkresny stół, pełen ludzkich trupów i końskiej padliny, kiedy to właśnie pod taką właśnie czapką na której właśnie siedzi, znajdowały się najsmaczniejsze kąski - oczy ludzkie - Jaroslaw Hasek "Przygody dobrego wojaka Szwejka na wojnie światowej" |
Simba30.08.2008Post ID: 33697 |
Andrzej Sapkowski -> Wiedźmin -> Pani Jeziora -> Rozdział drugi "Zaprawdę powiadam wam, kto wierzy snom, jest jako chcący pojmać wiatr lubo cień uchwycić. Łudzi się obrazem zwodniczym, krzywym zwierciadłem, które kłamie lub prawi niedorzeczności na wzór niewiasty rodzącej. Głupi zaiste, kto marom sennym wiarę daje i drogą złudy kroczy. Matthew Stover -> Star Wars -> Zemsta Sithów -> Notka przed częścią 3cią, Apokalipsą. Ciemność jest szczodra, jest cierpliwa i zawsze zwycięża. Zawsze zwycięża, ponieważ jest wszędzie. Jest w drewnie płonącym w kominku i w kociołku zawieszonym nad ogniem; jest pod twoim fotelem, pod stołem i pod pościelą, która leży na twoim łóżku. Wyjdź w słoneczny dzień, a ciemność będzie ci towarzyszyć, uwiązana do podeszw twoich stóp. Najjaśniejsze światło rzuca najmroczniejszy cień. |
Simba26.10.2008Post ID: 35725 |
Co dostanę za pieniądze, demonie? Jacek Piekara -> Miecz Aniołów -> Maskarada |
Kordan26.10.2008Post ID: 35732 |
Wtem Konrad powstał: "Waleczni rycerze, Nie lubię Adama "Wielkiego wieszcza" Mickiewicza, ale ten cytat jest świetny :) |
Invictus26.10.2008Post ID: 35734 |
Cytat z Dobrej Księgi :). |
Strażnik słów Moandor1.11.2008Post ID: 35901 |
|
Videletz26.11.2008Post ID: 37331 |
Mam taki tekścik Golo Manna, syna Tomasza Manna, który wypowiadał się o granicach Niemiec. Przeczytałem go w książce "Gdyby Hitler wygrał wojnę". To nawet skłania do refleksji. Powiedzonko może być niezgodne z oryginałem, bo nie mam przed sobą książki. Cytuję:"Nie podobała nam się wspaniała, wielka Rzesza z 1871 r., dostaliśmy granice z 1918 r. Nie podobały nam się granice z 1918 r. Dostaliśmy granice z 1949. Gdzież następnym razem przebiegać będą granice Niemiec?" |
Strażnik słów Moandor14.04.2009Post ID: 43263 |
//Włączyłem telewizor, a potem siedziałem w fotelu, wduszając przycisk pilota, szukając czegokolwiek, co nie byłoby kpiną z mojego człowieczeństwa i inteligencji. Bezskutecznie.[...] Normalny człowiek. Tak spędzają czas normalni ludzie, nie? Siedzą w fotelu z pilotem w ręku i zmieniają kanały. Albo przestają zmieniać, rezygnują i oglądają cokolwiek.Kiedy to się stało? Kiedy telewizja zmieniła się w cmentarzysko staroci i mównicę dla przemądrzałych imbecyli. Zacząłem się obawiać, że pod moją nieobecność światem zawładnęli obcy. - Jarosław Grzędowicz - Popiół i kurz// |
Strażnik słów Moandor28.08.2009Post ID: 47846 |
Coś dla Vana. :) Zawód szynkarza jest moim zdaniem także najpewniejszym i najbezpieczniejszym z zawodów, bo ludzkie pragnienie zawsze zostanie takie samo, bez względu na to, co się stanie. I choćby moc faraona została zachwiana, a bogowie spadli ze swych tronów, szynki i winiarnie nie opustoszeją od tego. Bo człowiek pije wino w radości i smutku, w powodzeniu cieszy serce winem, a niepowodzenie w winie topi. Mężczyzna pije wino, gdy jest zakochany, i pije je również wtedy, gdy go bije żona. W winie szuka ucieczki, gdy mu się nie powiedzie w interesach, i winem oblewa swoje zwycięstwa. I nawet bieda nie przeszkadza człowiekowi pić wina, tym pilniej pracuje, by swemu ubóstwu dodać kolorów winem. To, co się tyczy wina, tyczy się tak samo i piwa, choć mówiłem o winie, aby być poetycznym i aby słowa moje układały się pięknie. Dziwna bowiem rzecz, ale poeci jeszcze nie napisali żadnych wierszy na chwałę piwa, na co ono chyba bardzo zasługuje, bo gdy trzeba, daje dobre, uczciwe podchmielenie i jeszcze lepszy podchmiel. Mika Waltari, Egipcjanin Sinuhe t. 1, Warszawa 1987, s. 364. |
Strażnik słów Moandor17.03.2010Post ID: 53789 |
//Na samym początku nauki w seminarium jeden z przyjaciół ojca Callahana dał mu w podarunku plakietkę z bluźnierczą sentencją, która wówczas wywołała u niego wybuch przerażonego śmiechu, ale po latach okazała się znacznie bardziej prawdziwa, niż mógł przypuszczać: „Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, i szczęścia, aby mi się jedno z drugim nie popieprzyło” - Miasteczko Salem Stephena Kinga (w długie, samotne wieczory ojciec Callahan spisywał Notatki. Pracował nad nimi już od siedmiu lat, mając nadzieję wykorzystać je kiedyś w dziele o historii Kościoła w Nowej Anglii, ale ostatnio coraz częściej podejrzewał, że książka nigdy nie zostanie napisana. Jeżeli chodzi o ścisłość, to zaczął tworzyć Notatki dokładnie wtedy, gdy zaczął pić. Początek Księgi Rodzaju: „Na początku była whisky, a ojciec Callahan rzekł: Niech się |
Archidyplomata Kameliasz18.03.2010Post ID: 53854 |
Gdybym poszedł do więzienia, przynajmniej nie musiałbym podpisywać autografów. - Kurt Cobain. |
Strażnik słów Moandor31.03.2010Post ID: 54243 |
Jeden z moich ulubionych fragmentów Hrabiego Monte Christo: — Nie mam pretensji, panie Baptysto, bo to rozsądne, życzyłbym sobie jednak, żebyś i drugi, z wizyty hrabiego u barona Danglarsa: — Zdaje się, że mam ten list przy sobie — tu Danglars pogrzebał w kieszeni. — O, tak, |
Corwin4.04.2010Post ID: 54362 |
Z książki Rogera Zelaznego"Pan światła" "Gdybyśmy w tej chwili podarowali im zaawansowane technologie,jedynym rezultatem byłby wybuch wojny światowej,która zniszczyłaby dobre początki,jakie zostały już zrobione. |
Strażnik słów Moandor9.04.2010Post ID: 54537 |
Kiedyś spytano lokaja St Germaina, czy jego pan ma naprawdę tysiąc lat, jak ponoć twierdził. Neil Gaiman - Rzeczy ulotne |