Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "O stworzeniach w fantastyce słów kilka (a może i wiecej)" |
---|
Avonu18.10.2008Post ID: 35329 |
Temat założyłem głównie ze wzgląd na moje "rozmowy" Haavem... ;P Temat z założenia ma traktować ogólnie o postrzeganiu stworzeń w szeroko rozumianej fantastyce (książki, filmy, gry fabularne i komputerowe), ich pochodzeniu z przeróżnych mitów czy podań ludowych oraz o kłótniach i błędach wynikłych z problemem choćby tłumaczenia nazw stworzeń na nasz język ojczysty.
Mógłbyś jednak rozwinąć swą myśl? |
Laysander18.10.2008Post ID: 35333 |
Czym właściwie są Gorgony? W grze są przedstawione jako byki, a w Wikipedii podrzucają się wyłącznie siostry Gorgony z mitologii greckiej. Więc pytam, czym są Gorgony z HIII? |
Ghulk18.10.2008Post ID: 35334 |
Angielska Wikiepdia rzecze nam:
|
Hellscream18.10.2008Post ID: 35336 |
Czyli - D&D przedstawia gorgonę jako magiczną bestię. Wygląda jak byk pokryty metalicznymi łuskami. Jej oddech zamienia w kamień (petryfikuje). |
Haav Gyr18.10.2008Post ID: 35343 |
A więc oficjalnie istnieje Wyvren lub Wywren/a - to są tłumaczenia książkowe, słowo Wiwrena - jest pomysłem A. Sapkowskiego;) - to jego neologizm, takie spolszczenie słowa "Wyvren". A co do Gorgona - tak nie Gorgony, tylko Gorgona, rodzaj męski;) to wszyscy popełniamy błąd. Gorgona to inaczej Meduza, a to inne całkiem stworzenie;P Choć samo słowo ma podobne znaczenie, gracze D&D znają pewnie Demogorgona, to właśnie od jego nazwy powstał Gorgon - który pierwotnie jest nazywany Catoplebas. |
Ghulk18.10.2008Post ID: 35345 |
Tak się zastanawiam, co z zębami minotaurów i ich żołądkami (roślinożercy nie mają siekaczy). |
Hellscream19.10.2008Post ID: 35356 |
I tu nam z tym Gorgonem problem rośnie:)] |
Avonu19.10.2008Post ID: 35359 |
Ghulk - Minotaur bynajmniej nie był roślinożercą ("dostawał" z Aten siedem dziewcząt i siedmiu chłopców co roku), no i był on synem kobiety i byka Posejdona, a więc (teoretycznie) mógł mieć uzębienie po matce. |
Hellscream19.10.2008Post ID: 35361 |
Mój błąd. Tak więc to się robi jeszcze większy dylemat. Gorgona to gatunek (trzyosobowy:P) meduzy. |
Avonu19.10.2008Post ID: 35362 |
Żeby było ciekawiej:
|
Mirabell19.10.2008Post ID: 35407 |
Po cichu przypomnę, że nie ma jednego dzieła o tytule "Mitologia", w którym znajdują się ostateczne i prawdziwe wersje wszystkich mitów, więc radziłabym podawać źródło (także cytując Wikipedię, dobrze zrobione hasła mają przypisy), bo w ten sposób się nie dogadacie. Podpowiem też, że jak już sięgamy do mitologii greckiej, to możemy natknąć się na mnóstwo różnych wariantów jednej opowieści, a do tego (o zgrozo) na "logiczne" sprzeczności w obrębie jednego wariantu (tak to już jest z mitami ;)). Acha, i szczerze odradzam korzystanie z Parandowskiego (a coś mi się zdaje, że ten "Dzeus" właśnie stąd się wziął). |
Ghulk20.10.2008Post ID: 35464 |
14 ludzi mu wystarczało na rok? |
Avonu22.10.2008Post ID: 35555 |
@Mirabell - pierwszy cytat pochodzi chyba z znanego wszystkim dzieła (o podanym przeze nie tytule), autor też się zgadza. Nadmienię, że w przedmowie do mitów, jest wspomniane, że każde miasto miało swoją wersję danej opowieści. @Ghulk - według jednej z wersji, starczało na dziewięć lat. |
Invictus22.10.2008Post ID: 35557 |
A może wcale nie zjadał ich od razu, tylko jakoś hodował, co pozwalało mu na zwiększenie ilości pokarmu? |
Kanclerz Grenadier22.10.2008Post ID: 35559 |
Nie należy tego brać dosłownie. Mity zawierają ukryte przesłanie. To są przypowieści z ukrytym znaczeniem, a nie instrukcje hodowli potworów. |
Hiro18.12.2008Post ID: 38189 |
Co do tej Wywreny - Kupiłem H5 zaraz po premierze w Polsce, w pudełku promocyjnie był także oryginalny H3 RoE. No i tam była Wiwrena. Już nie wiem - Wiwrena czy Wywrena? |
Nebirios14.03.2009Post ID: 42127 |
To zależy od tłumacza, czy autora świata jak piszę Wywerna. Jestem pewien że tak się piszę, ale jak powiedziałem to zależy od autora. Ja mam oryginalne RoE i mam Wiwerna. Mam też oryginalny SoD i piszę Wywerna. |
Vendral23.03.2009Post ID: 42414 |
Widzę że się męczycie z tą Wierną/Wywerną/itp. nazwy. Więc wyrażę swoje zdanie na ten temat (może coś komuś rozjaśnię). ps. Przy okazji jakby to czytał Nebirios to zwracam uwagę że jego podpis
Jest autorstwa mistrza Yoda (nie sądzę by Darth Maul kiedyś takie coś słyszał, ale może się mylę). Tak czy inaczej jak dla mnie [fana ciemnej strony mocy] to razi mnie ten błąd po oczach i zaraz kogoś przysmażę wyładowaniem mocy (bzzz... już mi się coś iskrzy w palcach) |
Halom26.05.2009Post ID: 44379 |
Vendral mądrze prawisz. Pozostaje jeszcze problem czy stwór, o którym mówimy nazywa się Wyvern czy Wyvren. Ja bym się skłaniał ku tej drugiej wersji, pierwszą uważając za niedokładne spolszczenie. Dlaczego? |
Vendral26.05.2009Post ID: 44394 |
Z tego co ja wiem to Anglicy piszą słowo Wiwerna tak jak napisałem czyli Wyvern. |