Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Rodzina i książki" |
---|
Strażnik słów Moandor23.08.2009Post ID: 47656 |
Jak to jest (było) w Waszych domach, czy rodzice, bracia, siostry podzielają Waszą pasję czytelniczą? |
Dirhavana24.08.2009Post ID: 47661 |
U mnie czytają rodzice. Mama klasykę, romanse, wojenne, tata fantastykę, przygodowe. Ja pamiętam jak przez długi czas ciężko było im zmusić mnie do czytania, mimo iż lubiłam słuchać jak inni czytają ;). Pierwszą książką jaką przeczytałam (nie lekturę) był "Harry Potter". I to też nie było w specjalnie miłych okolicznościach. Przed świętami trafiłam do szpitala, a tam nudy jak w psiarni. No to postanowiłam zobaczyć co takiego jest w tych książkach, że się wszyscy zaczytują, no i spodobało mi się ;). Młodsze rodzeństwo mniej czyta. Siostra tylko o jakichś konikach (ble), a brat zaczął w te wakacje z pięć książek, a skończył chyba jedną ;). |
Opiekun Osady Tullusion24.08.2009Post ID: 47666 |
U mnie wytrwałymi czytelnikami są wszyscy członkowie rodziny, ale jest to raczej związane z tradycjami humanistycznymi, obecnymi od kilku pokoleń zarówno po mieczu, jak i po kądzieli. |
Archidyplomata Kameliasz24.08.2009Post ID: 47692 |
Moi rodzice czytają, ale zupełnie inne gatunki niż ja. |
Corwin24.08.2009Post ID: 47696 |
W moim domu nikt nie czyta książek. |
Strażnik słów Moandor26.08.2009Post ID: 47750 |
Mój tato od dzieciństwa lubił książki. Czytał dużo przygodowych. Dzięki niemu poznałem chociażby świetne pozycje Szklarskiego czy Karola Maya. Czytał też dużo fantastyki wszelakiej. Niestety, zanim się urodziłem większość swojego księgozbioru posprzedawał. A szkoda, bo było w nim na pewno wiele książek, których teraz nie znajdę, szczególnie z bogatej fantastyki rosyjskiej. |
Silveres7.10.2012Post ID: 71559 |
Oboje rodziców, choć mama znacznie mniej niż tata. To właśnie on nakierował mnie na fantastykę i dzięki niemu poznałem ten wspaniały gatunek. Mimo iż znacznie więcej czasu niż niegdyś poświęcam na czytanie, to tata i tak każdą wolną chwilę spędza z nosem w książce i daleko mi do niego. |