Gorące DysputyRuchome obrazy - film - "Opowieść z muzyką w tle czyli teledyski" |
---|
Kordan5.04.2008Post ID: 26329 |
Długo się zastanawiałem czy założyć ten temat. |
Opiekun Osady Tullusion6.04.2008Post ID: 26335 |
Zależy, czy chodzi o "poważny" teledysk muzyczny czy raczej taki "z jajem"... Do tej pierwszej kategorii zaliczyłbym "Holy Smoke" Maidenów, do drugiej zaś "Elektronik Supersonik" Vlada (ewentualnie "Lubelski Full"). :P |
Mistrz Islington21.04.2008Post ID: 26921 |
Dobry temat ;) proponowałbym, żeby dodatkowo zamieszczać tutaj linki do danych teledysków na youtube ;) Placebo - Song to say goodbye |
Kordan25.04.2008Post ID: 27115 |
Dir en Grey - Obscure. Japoński zespół rockowy stworzył niezwykły a momentami makabryczny teledysk przypominający azjatycki horror. Piosenka też niezła. http://pl.youtube.com/results?search_query=dir+en+grey&search_type=&aq=0&oq=dir+en+ |
Darkena11.06.2008Post ID: 29470 |
Cała twórczość animatora i twórcy teledysków - Chrisa Cunninghama, mojego wielkiego mistrza. Przykłady: Bjork - All is Full of Love Madona - Frozen Portishead - Only you Aphex Twin - Come to Daddy I Kordan, sorry że to powiem, ale znasz jakiś inny teledysk tego zespołu, który nie zajeżdżałby plastikiem? |
Takeda11.06.2008Post ID: 29479 |
Darkena co się dziwisz visual key, normalka :), a wersja bez "udziwnień" to nie w teledysku ;) Cóż w dziedzinie obrazu do muzyki to Tool, a potem długo, długo nic. No i jeszcze trzy teledyski, które uważam za więcej niż dobre: Linkin Park - Breaking The Habit Oczywiście nie liczę tu całej masy tych teledysków w których podoba mi się tylko parę ujęć. |
Kordan12.06.2008Post ID: 29485 |
Amerika jest super, ale Ja wolę Mein teil. |
Archidyplomata Kameliasz15.06.2008Post ID: 29859 |
Już cię lubię, Takeda :P Nie ma to jak Linkin Park :) A ja osobiście mam jeden ulubiony teledysk (który formalnie jest shortfilmem, ale to szczegół): The War grupy Angels & Airwaves. |
Kordan18.06.2008Post ID: 30037 |
Cradle of filth, każdy fan black metalu, na pewno zna te teledyski :) Cradle of filth - From cradle to enslave Cradle of filth - Nymphetamine |
Ptakuba18.06.2008Post ID: 30038 |
Proponuję to: |
Leryn18.06.2008Post ID: 30048 |
Mam jeden, ulubiony, zespołu Motörhead ;) Innych nie mam. W zasadzie nie przepadam za teledyskami, wolę samą muzykę, ale ten może być. |
Kordan11.07.2008Post ID: 31058 |
Nightwish - Nemo http://pl.youtube.com/watch?v=Z_AqTOBfqso Od tego teledysku zaczęła się moja przygoda z muzyką metalową m/ Poza tym polecam również: SnakeSkin - Stone cold hands http://pl.youtube.com/watch?v=lXRSo7ZVTmA Burzum - Geberchlichkeit II http://pl.youtube.com/watch?v=OwOXrBgsEPM Moonspell - Scorpion flower http://pl.youtube.com/watch?v=D6vyIe_mS-E No i oczywiście Behemoth - Conqer all |
Architectus16.04.2012Post ID: 68765 |
Pearl Jam – Do The Evolution z 1998 roku. Teledysk przedstawia historię ludzkości od drugiej strony medalu. Z tego powodu odradzam Wam oglądanie go w dowolnej chwili i nie zamieszczam do niego linka. Klip wykonali Todd McFarlane, którego autorstwa jest komiksowa postać „Spawn” oraz Kevin Altieri, ten sam, co wydał serial animowany o Batmanie – aż przypominają mi się popołudnia, gdy emitowali ten serial w telewizji z piętnaście lat temu, po tym charakterystycznym uśmiechu Harley Quinn, zupełnie jak tu u tajemniczej kobiety w kusym stroju. Oprawa dźwiękowa podwaja wrażenia płynące z odbierania tego ruchomego obrazu, ponieważ jest rockowa, a nie grunge’owa, jak to bywało w poprzednich wyczynach tego zespołu. |
Sawyer3.06.2012Post ID: 69538 |
Linkin Park - Breaking The Habit Linkini ogólnie często robią dziwne i filmowe teledyski. "New Divide" o tyle o ile jeszcze jest takim zlepkiem filmu o Transformersach i ich scen gdy grają to "Iridescent" już jest bardziej zgrany, ślepy Chester szuka drogi, koło chłopaków latają Autoboty jak i Deceptikony a wszystko jest utrzymane w takim lekko psychodelicznym i mrocznym stylu, lecz nie jest to mrok w sensie jakiegoś wielkiego zła a bardziej ukazuje zagubienie, pustke... Jeszcze scena gdzie cały zespół siedzi przy stole, ewidetnie nawiązuje do Ostatniej Wieczerzy. Natomiast "Breaking The Habit" jest wykonane w stylu Anime, jest to pewnie zamiłowanie Hana i Shinody do tego typu animacji. Tutaj też mamy emocje typu zagubienie i pustka czy nawet akt desperacji, jakim jest samobójstwo Chestera. |
Agon5.06.2012Post ID: 69571 |
Do the Evolution, które pokazał Archi jest naprawdę niezłe. |
Silveres30.08.2012Post ID: 70828 |
Gorillaz - Feel Good Inc. Gorillaz - El manana |
Alistair6.10.2012Post ID: 71556 |
Może nie tyle ulubiony, co jeden z tych, które najbardziej zapadły mi w pamięć: Za to ten jest całkiem fajny: |
Architectus13.05.2016Post ID: 81935 |
Poruszę kwestię teledysków, przy której możemy rozmawiać o estetyce tańca, czyli określaniu jego walorów i kryteriów oceny, związanego z istotą tworzenia, jej związkiem z rzeczywistością oraz z metodami takiego artystycznego wyrazu. Natrafiłem dzisiaj po raz kolejny na wyśmienity teledysk do utworu "Thriller" Michaela Jacksona, łączący szczegółowe stroje i taneczną choreografię w klimacie horroru. Nadmieniam o tym, gdyż kompletuję wiedzę o realizowaniu takich przedsięwzięć by wesprzeć grupę przyjaciół w projekcie na zasadach costume play music video. Wybieg modowy może być mało inspirujący, a w formule tańca ekspresja stroju jest według mnie znacznie szersza. Określoną pulę wiedzy i doświadczeń o tańcu posiadam, jednak indywidualne odbieranie i kojarzenie przykładów tanecznej formy sztuki w nagraniach bywa niesatysfakcjonujące, czyli co dwie głowy w poszukiwaniu to nie jedna, stąd pytanie do Was, jakie taneczne teledyski są Wasze ulubione? Edit: |
Architectus19.08.2023Post ID: 88379 |
Będąc dzisiaj na lokalnym festiwalu światła, miałem okazję doznać chwytającego za serce muzyczno-dźwiękowego widowiska o tytule Brama Czasu, ulokowanego na jednym z zabytków - zwanym Bramą Mostową - oraz łączącego się pozytywnie z kampanią zażywania kultury. Psychodeliczny spektakl z trójwymiarową projekcją wyglądu budynku, wykonany przez Piotra Różyckiego, wywołał u mnie gęsią skórkę, wzruszenie i refleksję. Autor w swym sprzyjającym zastanowieniu dziele sięgnął po utwór „Oblivion” z 2013 roku, francuskiej grupy M83 z gościnnym występem Susanne Sundfor. Brzmienie tej kapeli określiłbym połączeniem elektronicznego rocka, syntezatorowego popu, ambientu oraz shoegaze’u. Znana jest ona w polskiej popkulturze za sprawą kreatywnie zastosowanej piosenki „Midnight City” w akcji Kompanii Piwowarskiej „Chwała bohaterom” z 2012 roku. Doświadczenie to aż zachęca mnie do przypomnienia sobie twórczości artrockowej Electric Light Orchestry, która również tworzyła teledyski, czego przykładem jest nagranie do „Hold On Tight” z 1981 roku, zawierającego motywy wzorowane na kinematografii lat 40. ubiegłego wieku, z dobrze zapadającego w pamięć koncepcyjnego albumu „Time”. Natomiast, gdyby powyższe brzmienia nie trafiały dziś w Wasz gust, zamieszczam inny wartościowy, a zarazem fantazyjny teledysk do utworu „Walking On A Dream”. Dzieło to nawiązuje do pekińskiej opery i przedstawia zabawę dźwiękiem oraz grę kolorami, jak również jest dopracowane w ujęciach, choreografii i strojach. Nakręcone zostało w 2008 roku w Szanghaju, przez australijski duet Empire Of The Sun, grający niezależną muzykę elektroniczną. |