Gorące DysputyKarczma Pazur Behemota - "Brukowce, poradniki i inne czasopisma" |
---|
Opiekun Osady Tullusion12.03.2011Post ID: 60776 |
Ostatnio kupuję coraz więcej tytułów okołogórskich - "n.p.m.", od kilku lat stale kwartalnik "Tatry". Z tygodników, po zawirowaniach ostatnich lat, najchętniej sięgam po Lisowy "Wprost" i "Politykę", choć ostatnio był mi potrzebny i "Newsweek". Niezmiennie fascynuję się "National Geographicem", ponownie zaprenumerowanym. Z prasy porannej rezygnuję sukcesywnie na rzecz Internetu. |
Tarnoob29.11.2023Post ID: 88514 |
Średnio raz w miesiącu odwiedzę salonik prasowy lub empik, a tam rzucę okiem na: 1. Tygodniki, zwłaszcza „Polityka”; jest na lewo ode mnie i ma mroczną przeszłość, ale to chyba mniejsze zło niż prawactwo „Do Rzeczy”, „W Sieci”, „Gościa Niedzielnego”, „Najwyższego Czasu” itp.; może raz zajrzałem na dłużej do któregoś z nich, jak miał dodatek historyczny o Koperniku. „Newsweek” i „Tygodnik Powszechny” wydają się ok, ale rzadko mnie interesują. 2. Miesięczniki, przede wszystkim te popularnonaukowe: Unikam pism sensacyjnych i paranaukowych jak „Focus”, „Świat Wiedzy” i „XXI wiek”. Za dzieciaka czytało się też dwutygodniki informatyczne „Komputer Świat” i „KS Ekspert”, ale przestałem tego potrzebować, a one chyba się stoczyły. Czasem wrzucają na swoje strony jakieś zarzutki (clickbaity) o rzekomych rewolucjach i przełomach, zwłaszcza technologicznych, na co skarżyli się poważniejsi popularyzatorzy nauki, np. Adam Adamczyk z bloga kwantowo.pl i cytujący go Dariusz Aksamit. |
Saruman30.11.2023Post ID: 88524 |
A kiedyś czytało się Świat Wiedzy. Ta ekscytacja co w nowym odcinku, to rozdzieranie kartek i wkładanie do segregatorów. Do dziś mam chyba z 10, ale od wieeeeelu lat do nich nie zaglądam. Ostatnia drukowana encyklopedia w Polsce :-) |
Tabris3.12.2023Post ID: 88527 |
Po tych wszystkich latach jedynym periodykiem jaki czytam w papierowej formie został "National Geographic". Żółta kolekcja kolonizuje coraz to inne miejsca w domu, bo też jest to miesięcznik, którego po przeczytaniu się nie wyrzuca. Papierową "Politykę" zamieniłem na cyfrową. |
Agon6.12.2023Post ID: 88530 |
Czytam różne artykuły w internecie, unikam finansowego wspierania wycinki lasów w czasach gdy informację można przedstawić w inny sposób niż na papierze. |