Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Co aktualnie czytacie?" |
---|
Kordan27.09.2008Post ID: 34505 |
Cierpienia młodego Wertera... Pani kazała przeczytać... |
Miron27.09.2008Post ID: 34506 |
Poszukiwania Jednorożca ( już drugi raz ) i Anię z zielonego wzgórza. Tę drugą pozycję wymusiła torturami nauczycielka :p |
Hellscream27.09.2008Post ID: 34507 |
Ania z Zielonego Wzgórza nie jest zła. Przeczytałem całą serię. Za to cierpienia młodego Wertera zadają cierpienia psychofizyczne :( |
Leryn27.09.2008Post ID: 34509 |
Muszę was rozczarować, nie mam takiej nauczycielki, która lubi fantastykę. Polonistka dręczy nas lekturami typu "Skąpca" czy innych nudnawych dzieł... Ech...
A ja nie mogę znaleźć "Starcia Królów" ;/ Teraz to już odsapnę troszkę, przeczytam sobie setny raz "Rok Jednorożca" Andre Norton... |
Hellscream27.09.2008Post ID: 34510 |
"Skąpiec" Moilera jest bardzo przyjemną lekturą, nie znacie się:P |
Egzeq28.09.2008Post ID: 34516 |
Mi Skąpiec nie przypadł do gustu, zwłaszcza że miałem z niego pisać podchwytliwy i bezlitosny sprawdzian. Naprawdę, niektóre polonistki to potrafią zajść za skórę. |
Miron28.09.2008Post ID: 34525 |
Leryn, ja mam farta, u nas jedną z lektur są opowieści z Narnii |
Hellscream4.10.2008Post ID: 34734 |
Zabieram się za Mrocznego Rycerza O'Neila. Gustowna informacja o Scenariuszu (tu wymienieni Christopher i Jonathan Nolanowoie) oraz Pomyśle (Tu Ch. Nolan i David S. Goyer) sugeruję op[arcie o film. Jak na razie - czyli 44 strony - czyta się lekko i przyjemnie. Film oglądałem, a podobieństwa nie wyskakują z każdej strony. Dla mnie to plus. |
Migilet6.10.2008Post ID: 34806 |
Niedawno skończyłem "mroczne oblężenie" Ra Salvatore Czytam "Robinsona Kruzoe" Daniela Defoe. Świetna książka która nigdy mi się nie nudzi. Chyba wiecie o czym jest... ;p Traktuje przede wszystkim o sztuce przetrwania na bezludnej wyspie, również o przyjaźni. Pożyczyłem jeszcze "smoki wiosennego świtu" i "śmierć nekromanty". |
Zyrpak6.10.2008Post ID: 34813 |
Ostatnio czytałem "Dzień Szakala" Fredericka Forsytha. Podobało mi się bardzo, w sumie podobne do filmu "Święty" z Valem Kilmerem (wiem, że w oryginalnej wersji gra Roger Moore, ale mi się bardziej skojarzyło z tym drugim filmem - może dlatego, że Szakal był blondynem, a nie brunetem? Niby detal a jak zmienia odbiór). Ciągłe metamorfozy Szakala mają swój urok :). W sumie nie wiem co o tym napisać jeszcze można. |
Egzeq6.10.2008Post ID: 34814 |
Cóż, do Robinsona Cruzoe zawsze lubię wracać, jedna z niewielu lektur, które czytałem z zapałem i ciekawością. Silmarillion przeczytany, teraz Legenda Drizzta Księga I- przyznam że ciekawe, zawsze mnie interesowały drowy, ich zwyczaje i intrygi. |
Miron8.10.2008Post ID: 34850 |
Zabieram się za Sakriversum :) Thomasa Mielke, |
Ynaf8.10.2008Post ID: 34853 |
Ja teraz zabieram się za anglo i polskojęzyczne fanficki do "Doctor Who" żeby zabić nudę do 5 serii w 2010r.. Swoją drogą naprawdę ciekawę, a duża ilość trzyma b. wysoki poziom. (W końcu fantastyczny serial SF, więc i ff muszą mieć genialny poziom, żeby mnie zauroczuć...) |
Feanor8.10.2008Post ID: 34859 |
W tej chwili "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego. Naprawdę świetnie się czyta. Pewnie bym po nią nie sięgnął, gdyby polonistka nie namawiała mnie do olimpiady polonistycznej. Zgodziłem się, co dziwne dla przedstawiciela mat-infu... ;) Poza tym w wakacje zacząłem "Zbrodnię i karę", ale póki co czeka na swoją kolej. Tak samo "Lód" Dukaja, który porzuciłem w połowie i teraz cierpliwie czeka na swoją kolej... |
Invictus8.10.2008Post ID: 34863 |
W ramach przygotowań do olimpiady historycznej czytam Powstanie '44 Normana Daviesa oraz książki o bitwach pod Maratonem i Kynoskefalaj oraz o wojnie peloponeskiej. |
Kordan8.10.2008Post ID: 34864 |
A ja "Konrada Wallenroda" czytam ;) Ach to męczeństwo narodu. Sam bym tej książki nie wziął bo nie przepadam za Mickiewiczem, ale jak lektura to lektura... |
Invictus8.10.2008Post ID: 34877 |
Ja tam Mickiewicza lubię, ale Konrad Wallenrod zbytnio mi się nie podobał. |
Caar Xoffek11.10.2008Post ID: 34950 |
A czytacie obecnie jakieś książki, które nie istnieją w żadnym kanonie lektur? Ja ze swojej strony dodam, że w robocie już przetrawiłem pół serii "Świata Dysku" i czekam niecierpliwie na wypłatę, żeby kupić dwie ostatnie pozycje "Świata...", tzn. "Upiorny Regiment" i "Piekło pocztowe". Szkoda, że "Piekło pocztowe" jest już ostatnią pozycją w wykonaniu Terry-ego Pratchett-a :( |
Zyrpak11.10.2008Post ID: 34954 |
"...Poza tym w wakacje zacząłem "Zbrodnię i karę"..." |
Hellscream11.10.2008Post ID: 34956 |
Po parunastu stronach "Nad Niemnem" odszczekacie wszystko i zapałacie żądzą mordu na Orzeszkowej:P |