Gorące DysputyŚwiątynia Mahadevy - muzyka - "Muzyka Filmowa" |
---|
Vokial12.01.2009Post ID: 39552 |
Dla mnie to tak: |
Kordan12.01.2009Post ID: 39553 |
Ja ostatnimi czasy zajawiłem się na muzykę Begovića do filmu "Królowa Margot"... Genialne średniowieczne chórki trochę zrobione na a capella, czuje się ten klimat nocy św. Bartłomieja... Ennio Morricone. Ten gość to ma głowę to komponowania. Posłuchajcie sobie muzyki do filmu "Pewnego razu w Ameryce" a zrozumiecie o czym mówię. Z resztą każdy jego kawałek utwór to dzieło sztuki :) Zbigniew Preisner. W zasadzie to czego słucham nie jest muzyką do żadnego filmu, ale myslę że i tak warto wspomnieć o dziele tego kompozytora. "Requiem dla mojego przyjaciela", słuchając tej muzyki w ciemnym pomieszczeniu jakoś bardziej możemy sobie zdać sprawę z tego czym jest śmierć i jak ludzkie życie jest kruche. Przyjaciel Preisnera to reżyser Krzysztof Kieślowski który zmarł w 1996 r... |
Invictus12.01.2009Post ID: 39554 |
Noc świętego Bartłomieja to była w roku 1572. To chyba nie jest średniowiecze - no chyba, że autorzy coś pokręcili. |
Kordan12.01.2009Post ID: 39555 |
Wiem że to nie średniowiecze ale muzyka typowo średniowieczna. |
Zyrpak13.01.2009Post ID: 39586 |
Mnie najbardziej się podoba z 'Requiem for a dream' i 'Rocky'. |
Sanctum14.01.2009Post ID: 39633 |
Dla mnie niedościgłym wzorem jak powinna wyglądać muzyka filmowa, jest bez wątpienia ścieżka dźwiękowa z "Gwiezdnych wojen". Po pierwsze jest klimatyczna, wpada w ucho, każdy chyba potrafi ją zanucić, po drugie zaś jest w stylu filmu dla którego została napisana- niestety dzisiaj nie jest z tym tak kolorowo (muzyka z komedii w dramacie może jest innowacyjna, ale przesadzać też nie można). Wreszcie jest to kompozycja stosunkowo prosta, a i prostoty w tematach muzycznych filmów często brakuje. |
Hiro31.01.2009Post ID: 40346 |
Co do mnie, będę oryginalny i nie będę pisał, z którego serialu/filmu muzyka przypadła mi do gustu. Powiem krótko - lubię muzykę filmową "Chariots Of Fire" autorstwa Vangelis. Jeśli chodzi o wesołe brzmienia, to lubię (może posądzicie mnie o totalne bezguście) podkład z czołówki serialu... Świat wg Kiepskich... :-D |
Irydus5.02.2009Post ID: 40549 |
A teraz coś z kina polskiego :) Ogniem i Mieczem Krzesimira Dębskiego, chodzi mi to cały czas po głowie :) i kina światowego Harry Potter Johna Williamsa i Patricka Doyle'a, całkiem dobre utwory, duży wybór :) i jedna składanka Shrek, zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt tego filmu tu nie wstawił. |
Infero21.02.2009Post ID: 41324 |
Obejrzałam niedawno "Nóż w wodzie" Polańskiego. Widziałam to już kiedyś bardzo dawno temu, ale i tak film zrobił na mnie ogromne wrażenie i to między innymi za sprawą niesamowitej muzyki Krzysztofa Komedy. |
Dinah18.03.2009Post ID: 42232 |
"Batman forever", Seal i "Kissed By A Rosse" "The Fifth Element", Erick Serra i "The Diva Dance" |
Mistrz Islington24.05.2009Post ID: 44306 |
Ostatnio namiętnie słucham dwóch płyt: Philip Glass - "The Illusionist" Polecam też oba filmy, bo warto ;) |
Darkena25.05.2009Post ID: 44332 |
Polecam muzykę Michała Lorenca do filmu "Bandyta". Film beznadziejny, ale muzyki warto posłuchać. Do tego podkład do serialu animowanego "Avatar - the Last Airbender". Zadziwiająco dopracowana i klimatyczna, szczególnie kawałek "Leaves from the Vine". Pewnie szczególnie polubią ją wielbiciele wschodnich klimatów. |
Irydus4.05.2010Post ID: 55191 |
Pff, siostry mnie zmusiły, żebym do kina brata zabrał na "jak wytresować smoka". Zapowiadało się masakrycznie, sądząc już po logu Dream Worksa, ale nie było tak źle. Muzyka, o dziwo ratować nie musiała, ale jakby sam film był zupełnie beznadziejny to mogła by ratować. Całkiem dobry OST Johna Powella. Polecam :} |
Ymir5.05.2010Post ID: 55235 |
Zdecydowanie muzyka Hansa Zimmera, który tworzył muzykę do Gladiatora, Batmana, (Początek i Mroczny rycerz)Piratów z Karaibów i...Króla Lwa. Ponadto ww Ennio Morricone i John Williams (Pottery Szeregowiec Ryan i Monachium) A żeby nie szukać daleko... |
Irydus18.08.2010Post ID: 57443 |
Znowu genialne kawałki znalazłem :] tym razem od japońców. Soundtrack z Naruto i Naruto Shippuuden. Zwłaszcza to drugie jest niezłe, aczkolwiek w tym pierwszym też jest kilka wartych odsłuchania utworów. Taki na przykład "Grief and Sorrow", "Sadness and Sorrow" czy "Hinata vs Neji Theme". |
Ymir8.07.2011Post ID: 63728 |
|
Broghild8.07.2011Post ID: 63730 |
Dla mnie to: |
Sawyer8.07.2011Post ID: 63733 |
(przepraszam że nie koduje linków) A to arcydzieło? http://www.youtube.com/watch?v=IS47IlPEKRI&feature=related A teraz coś świetnego ale wschodniego. |
Lyokoheros27.08.2011Post ID: 64473 |
Ja wprost uwielbiam muzykę z filmów Disneya, szczególnie ta z "Króla Lwa"... |
Tabris27.08.2011Post ID: 64477 |
Piraci to produkcja Disneya właśnie. U mnie doszła muzyka filmowa ze "Slumdoga", lekko orientalna, oddająca klimat współczesnych Indii. |