Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Co aktualnie czytacie?" |
---|
Bubeusz9.09.2007Post ID: 19084 |
Ot taki luźniejszy temacik. Wiele jest książek, które nie są warte poświęcania im osobnego tematu, ale mimo wszystko zasługują na króciutką wzmiankę :) Tutaj więc będzie można podzielić się refleksjami, opiniami, zasięgnąć porady, a bardzo często - jeśli tylko temat się rozwinie - poznać jakieś nowe, nieznane pozycje, które warto dopisać do swojej "listy zakupów" ;) Tak więc - co aktualnie czytacie? |
Crux9.09.2007Post ID: 19085 |
Los rzucił mi ciężar czytania Homera, Odyseję konkretnie katuję. A jako, że jestem ok. 80/300 stronie, a jest to na poniedziałek, niechęć do świata mnie niesamowita ogarnia. Się rozpisał śpiewak jeden. |
Strażnik słów Moandor9.09.2007Post ID: 19088 |
Aktualnie czytam (chartreuse) Dobry Omen Terrego Pratchetta i Neila Gaimana. Trudno mi cokolwiek więcej na razie powiedzieć, bo jestem jeszcze przed połową. |
Strażnik słów Moandor14.09.2007Post ID: 19226 |
Polecam ciekawy tekst o H.P Lovercrafcie - link |
Strażnik słów Moandor16.09.2007Post ID: 19286 |
Kończę czytać (chartreuse) Lapidarium VI Ryszarda Kapuścińskiego. Jest równie atrakcyjny jak i pięć poprzednich tomów. Lapidaria są zapiskami zebranych myśli, czasem ze sobą połączonych, czasem zupełnie innych. Ale każdy fragment jest ciekawy i wart zastanowienia, gdyż autor, w swoim wielkim reporterskim stylu przedstawia nam swoje przemyślenia. Lapidaria traktują o wielu rzeczach dotyczących naszego świata, naszej kultury, rzeczywistości. Jest dużo o mediach, o globalizacji, i literaturze i jej kondycji na rynku. W szóstym tomie polecam szczególnie rozmowę autora z Edwinem Bendykiem na temat Herodota. Z pewnością będzie to ciekawy dodatek i uzupełnienie dla tych, którzy czytali Podróże z Herodotem. |
Mistrzyni Zagadek Nami16.09.2007Post ID: 19288 |
Ja czytam kilka książek w sumie na raz ;). Czerwoną Gorączkę - Andrzeja Pilipiuka (polecam z całego serduszka ;D) (chartreuse) Więzy Krwi - brzydka okładka ;). Ten diabełek ani troszeczkę mi sie nie spodobał. - Moa. I to chyba tyle póki co, bo część książek czeka na swoje dobre czasy na półce. |
Strażnik słów Moandor16.09.2007Post ID: 19303 |
Po przeczytaniu Nigdziebądź, Amerykańskich bogów, Dobrego omenu i Gwiezdnego pyłu Gaimana i Lapidarium VI Ryszarda Kapuścińskiego teraz przyszedł czas na: (chartreuse) Quo Vadis Henryka Sienkiewicza |
Crux16.09.2007Post ID: 19308 |
Jako, że kończę Odyseję zgodnie z listą lektur jutro zaczynam "Faraona". PS Czemu ja jestem taki uczciwy i wszystkie lektury czytam? (chartreuse) To dobrze, że czytasz, jak na razie masz ciekawe książki. A Faraona wielce polecam. |
Takeda17.09.2007Post ID: 19361 |
Ostatnio przeczytałem Diunę i Mesjasza, Gaimana co go mam, a od jutra ambitnie Eneida, zobaczę co z tego wyniknie :), a potem w planie radziecka propagandówka, coś świeżego dla innego spojrzenia. |
MiB18.09.2007Post ID: 19373 |
Od dłuższego już czasu Hrabia Monte Christo :P (od bardzo dłuższego). Do tego "ASP.NET - zapiski programisty", "SQL. Sztuka programowania" i "PHP. Bezpieczne programowanie" :P... ale to chyba nie ta półka ;) Pozdrawiam |
Skryba Morgraf18.09.2007Post ID: 19380 |
Aktualnie czytam „Gawędziarza” Mario Vargasa Llosy. Dopiero kilkadziesiąt stron przeczytałem więc nie mogę się wypowiedzieć o całości. Na razie czyta się przyjemnie, naprawdę dobrze napisane, sam treść nie porywa, ale to może się jeszcze w trakcie czytania zmienić. |
Bubeusz22.09.2007Post ID: 19552 |
Margaret Lobenstine - Renesansowa Dusza Jeśli zazdrościłeś ludziom, którzy mówili: "od dziecka wiedziałem, kim będę w przyszłości" i nie znosisz dokonywać wyborów pomiędzy pasjami, to polecam :) |
Dragon Killer23.09.2007Post ID: 19570 |
Antoni Libera - *Madame* Ironiczny portret artysty z czasów młodości na tle peerelowskiej rzeczywistości schyłku lat sześćdziesiątych. Opowieść o potrzebie marzenia, o wierze w siłę Słowa i naturze mitu. O fascynacji starszą od niego... |
Strażnik słów Moandor23.09.2007Post ID: 19585 |
(chartreuse) Srebrne skrzydło Mirabell - świetne opowiadanie. Kto czytał dawno temu, powinien sobie przypomnieć, kto nie, zachęcam. :) Ja przeczytałem wczoraj. A dziś zacząłem (chartreuse) Faraona Bolesława Prusa |
Bubeusz8.10.2007Post ID: 20078 |
Znowu Faraona? :) Ja teraz dorwałem kolejny psychopodręcznik z serii - uczyń swe życie lżejszym i szczęśliwszym. A nosi on tytuł: "Tak poskromisz swojego wewnętrznego lenia" :D Polecam wszystkim, którzy mają problem z poderwaniem dupska z fotela, z podjęciem jakiejś ważnej decyzji, z wprowadzeniem zmian do swojego życia, czy pozbyciem się wrednych przyzwyczajeń. |
MiB8.10.2007Post ID: 20083 |
"Piąty Elefant" T. Pratchett :) Pozdrawiam |
Diramonidus9.10.2007Post ID: 20088 |
Aktualnie na mojej tapecie znajduje się książka ks. Andrzeja Zwolińskiego "Wojna - wybrane zagadnienia". Jak już się pewnie domyśliliście nie jest to tekst przygodowy, fabularny itp. Polecam ją każdemu kto interesuje się konfliktami zbrojnymi, wojnami, terroryzmem, gdyż zawiera ona podstawowe pojęcia z tych dziedzin jak również ukazuje jak rozwijało się pojęcie wojna przez tysiąclecia. A skończyłem właśnie "Ruchome obrazki" Pratchett'a. |
Strażnik słów Moandor9.10.2007Post ID: 20101 |
Ja aktualnie z ciekawości rozpocząłem Most śmierci Karola Maya, książkę, którą kupiłem w antykwariacie. Równolegle kontynuuje także Dzieci Hurina, które rozpocząłem jakiś czas temu. @MiB - jakże się cieszę, żeś doszedł do końca. Teraz już wiesz skąd mój opis pochodzi. :) |
Tarnum10.10.2007Post ID: 20111 |
A ja męczę serię Pilipiuka "Kuzynki", "Księżniczka", "Dziedziczki". Jestem pod koniec 2 tomu i muszę przyznać, że jak na Pilipiuka przystało to książki lekkie, łatwe i przyjemne. |
Dagon10.10.2007Post ID: 20112 |
Ja jestem w trakcie czytania 2-óch książek jednocześnie ;p Jadąc na uczelnie (1h) czytam "Strumienie Srebra" Salvatore'a - 5 część Legendy Drizzta. |