Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Sapkowski - twórca Wiedźmina" |
---|
Hellscream29.02.2008Post ID: 24653 |
Ja uważam ASa za króla polskiej i europejskiej fantastyki. Mało kto oprócz Pratchetta, Tolkiena i ew. Łukaniejki mu dorównuje. Ja sagę, opowiadania oraz "Lux Perpetue" przeczytałem w ok. 2 i pół tygodnia. Najlepsze dwa i pół tygodnia w życiu. |
Robal1.03.2008Post ID: 24700 |
Jestem mniej więcej w połowie sagi wiedźmińskiej. Pan Sapkowski pisze bardzo ciekawie, jak mi książka wpadnie w ręce to nie mogę się oderwać... Jak dla mnie trochę za dużo polityki, nazw własnych, ale wspomagam się trochę mapką z gry i mniej więcej wiem o co chodzi. Bardzo ładnie z polityką są przeplatane zwykłe problemy zwykłych ludzi, czasem nawet nic nie wnoszących do sagi. |
Strażnik słów Moandor4.03.2008Post ID: 24930 |
Według mnie nazwy własne są atutem książek fantasy. Świadczą także o talencie pisarza, wszystkie bowiem musi wymyślić. Tu nie ma drogi na skróty, jak w powieściach realistycznych, nie da się rzec, że bohater przybył do Paryża, Londynu, Nowego Yorku, ta ogromna góra, którą widzi przed sobą to Mount Blanc, a pałac króla nazywa się Buckingham. Sapkowskiemu tworzenie nazw własnych nawet się udaje. Wprawdzie czytając miałem wrażenie, że niektóre nazwy nieco zgrzytają, ale są to tylko pojedyncze przypadki. |
Haart25.03.2008Post ID: 25885 |
A ja od pół roku polowałem na Wiedźmina w bibliotece i nigdy nie było, oczywiście kiedy przychodziłem. Zawsze ktoś musiał wypożyczyć. Więc teraz zamierzam sprzedać wszystkie gry jakie mam na allegro i kupić sobie Edycję Kolekcjonerską :] Chce ktoś coś kupić :P? |
Jaskier9.04.2008Post ID: 26517 |
No dobrze, rozruszam może ten temat. "Coś się kończy, coś się zaczyna" Sapkowskiego. Znajdują się tam(moim zdaniem) najlepsze jego opowiadania. Czytaliście? Które z nich najbardziej wam się podoba? |
Ghulk9.04.2008Post ID: 26527 |
Mógłbyś podać opowiadania w tym zbiorze? Wszystkie opowiadania czytałem, ale nie kojarzę co było w tym tomie. |
Jaskier9.04.2008Post ID: 26535 |
"Złote popołudnie", "Tandaradei!", "Coś się kończy, coś się zaczyna", "W leju po bombie", Zdarzenie w Mischief Creek", "Muzykanci", "Bitewny pył", "Droga, z której się nie wraca". Najbardziej podoba mi się "Złote popołudnie". |
Szmaragdowa5.06.2008Post ID: 29010 |
"Coś się kończy, coś się zaczyna" - polecam tomik ze względu na smakowite wstępy Autora do każdego z opowiadań - można poznać pochodzenie i czym zainspirowany był tekst, objaśnienia, to pomaga zwrócić potem uwagę na smaczki podczas lektury. |
Tarnum5.06.2008Post ID: 29011 |
Autora znam z "Wiedźmina" i z trylogii husyckiej (dobrze to napisałem? nigdy nie mogę tego zapamiętać). |
Strażnik słów Moandor6.06.2009Post ID: 44723 |
Minęło nieco czasu od publikacji Wiedźmina. O autorze już nieco przycichło, jego miejsce na ustach miłośników fantastyki zajęli inni, piszący regularnie i dobrze Jacek Dukaj, Jarosław Grzędowicz, Maja Kossakowska i kilku innych twórców. |
Leonidasuss7.06.2009Post ID: 44775 |
Co do Tandaradei! Andrzeja Sapkowskiego to, niewiem czy wiecie, Krzyżacy śpiewali to w filmie "Krzyżacy". |
Jaskier7.06.2009Post ID: 44776 |
Hej, tylko w filmie? ;) |
Leonidasuss7.06.2009Post ID: 44779 |
W książce też... :-D |
Strażnik słów Moandor28.08.2009Post ID: 47856 |
No i miała się ta Żmija pojawić w marcu a do tej pory nie widać. Nikt nie ma jakichś nowych informacji o najnowszej książce Sapkowskiego? |
Ymir23.09.2009Post ID: 48774 |
Zarówno znakomita i odbiegająca od popularnej koncepcji tworzenia fantasy postac i świat Wiedźmina jak i trylogia Husycka zasługują na uwagę. I Wiedźmin II Narrenturm pochłonąłem podczas jazdy w tę i z powrotem do Warszawy. Również nie byle jakie dzieło zasługujące na pochwały z mojej strony. Z tym że tu akcja dzieje się na Śląśku, agłówną postać poznajemy nie wchodząc do bramy, a w zgoła innych okolicznościach. Ciekawa pozycja, a donoszenie Kościołowi przez mieszczan bije wszystko inne na głowę. |