Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "O Czarodziejach, Magach, Czarnoksiężnikach..." |
---|
Strażnik słów Moandor20.03.2008Post ID: 25690 |
Swego czasu przeglądałem różne strony poświęcone systemom rpg i sporo informacji, które podał mój poprzednik było tam zawarte. Mam zbliżoną wizję czarnoksiężnika. Jednak, jak do tej pory nie natrafiłem na wiele książek, w którym czarni magowie opisywani byliby w podobny sposób. Albo ukazywani są tylko z jednej strony, jako szaleńcy i ludzie skrajnie niebezpieczni i źli, wrogowie cywilizowanych ludzi, albo nieudacznicy, których łatwo jest pokonać, jak to za każdym razem czyni Mordimer Piekary. |
Ynaf20.03.2008Post ID: 25705 |
Według mnie jest to głupi sterotyp, bo niby dlaczego magowie mogą być żłi i okrutni, a będą postrzegani o wiele lepiej, niż czarnoksiężnik, który będzie pomagał ludziom... |
Strażnik słów Moandor23.03.2008Post ID: 25811 |
Bywają też złymi ludźmi. Tylko prawda jest taka, że w literaturze opis czarnoksiężnika jest stereotypowy. Zawsze jest to złoczyńca, albo złoczyńca nieudacznik (gargamelowaty trochę). A mi brakuje literackiego spojrzenia na czarnoksiężników, obrazu świata z ich perspektywy, dlaczego wybrali taką profesję, jakie są ich cele, pomijając oczywiście standardowe, zdobycie władzy nad światem czy nieśmiertelności, czym zazwyczaj się zajmują w stereotypowym potraktowaniu. |
Tabris23.03.2008Post ID: 25820 |
Kiedyś zastanawiałem się, czemu ludzie (i nie tylko) wybierają karierę czarnoksiężnika. Ostatecznie bardzo ryzykują. Zastanawiało mnie, czemu ciemna droga jest tak popularna. Ostatecznie czarnoksiężnicy są bardzo potężni i oczytani. Dziwne wydaje mi się to, że czarna magia zdaje się być potężniejsza od tej białej. |
Ghulk23.03.2008Post ID: 25826 |
Biała magia jest w pewien sposób ograniczona, nieważne czy etyką, czy zasadami bóstwa. Czarna magia jest dla osób poszukujących siły, mocy, potęgi. |
Strażnik słów Moandor14.04.2008Post ID: 26688 |
Ciekawa wizja czarnoksiężników jest u Rafała Dębskiego. W powieści Czarny Pergamin. Po wielkiej wojnie kiedy magowie rozpętali kataklizm w wielu krajach magia została zakazana. Inne zobowiązały się do stosowania magii jedynie w swoich granicach. Tak powstały tzw. państwa Bezmagii oraz królestwa magiczne, jak Halaria, będące siedzibą czarnoksiężników. Ale traktowani są pozytywnie, co mi się spodobało. I są wierzący! :) Dębski łamie stereotypy. |