Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Zakupy w księgarni" |
---|
Mistrzyni Zagadek Nami14.03.2008Post ID: 25395 |
W tamtym tygodniu "Arcymag" Aleksandra Rudazowa. Jeszcze nie skończyłam czytania, bo miałam mało czasu w tygodniu. Moa - mam nadzieję, że recka Wiedźmy.com.pl doszła na mejla ;) |
Opiekun Osady Tullusion6.04.2008Post ID: 26385 |
Ostatnie, nabyte drogą legalnego kupna, pozycje to cztery książki Mirosława Karwata, poświęcone kompleksowym zagadnieniom manipulacji politycznej oraz paradoksów, które często mają miejsce w jej świecie. Są to "O złośliwej dyskredytacji", "Teorie prowokacji", "Figuranctwo jako paradoks uczestnictwa" oraz sztandarowe "Paradoksy polityki". Wszystkie książki, w pewnej mierze pionierskie, gruntownie objaśniają złożoną problematykę akredytacji i dyskredytacji oraz rozwijają cały wachlarz sposobów, dzięki którym "przewaga taktyczna" (pojęcie - klucz; "wytrych", jak mawia Miodek) pozwala na uzyskanie bezwzględnej kontroli nad zachowaniami społecznymi drugiej osoby. A propos: jeżeli ktokolwiek z Was miał jakąkolwiek styczność z książką Jakuba Potulskiego pt. "Socjologia polityki", byłbym bardzo, naprawdę bardzo wdzięczny za namiary. Szukam jej od pół roku, przetrząsnąłem wszystkie księgarnie, również internetowe. |
Tabris6.04.2008Post ID: 26393 |
"Boże Igrzysko" N. Davisa. Przygotowania do matury trwają. |
MiB7.04.2008Post ID: 26401 |
Ja tam się cieszę - może w końcu ktoś będzie potrafił prowadzić poprawny dyskurs :P Pozdrawiam |
Kanclerz Grenadier7.04.2008Post ID: 26402 |
A ja się akurat nie boję. Zresztą - czytałem kiedyś Mein Kampf pewnego wąsacza. I co? :P Ale by nie offtopować - moim ostatnim zakupem jest "Krzyżacki poker". Ciekawa wizja historii alternatywnej (zresztą widziałem w księgarni nową, podobną rzecz) - bo lubię czasem pofantazjować na temat - co by było gdyby. Właśnie - biegnę do stolika założyć taki historiozoficzny temat :) |
Mirabell7.04.2008Post ID: 26416 |
W Taniej Książce ostatnio było, za 4,50 chyba. Też sobie kupiłam, razem z Auto da fe Canetti'ego (ponad 600str dobrej literatury za śmieszną cenę, nie powstrzymałam się :D). |
Strażnik słów Moandor8.04.2008Post ID: 26460 |
Kupiłem dziś: [color=#00FF00]W kraju niewiernych[/color] Jacka Dukaja Jest w tym zbiorku opowiadanie, które hetman polecał więc cieszę się, że będę mógł się z nim zapoznać. Mam na myśli: Ruch generała. Tak jakoś wyszło ostatnio, że sporo tych dukajowych książek uzbierało się na mojej półce. Są Inne Pieśni, jest Perfekcyjna niedoskonałość, jest Lód i teraz W kraju niewiernych. Przede mną kawałek dobrej, mam nadzieję, przygody z fantastyką w dobrym stylu. |
Strażnik słów Moandor15.04.2008Post ID: 26725 |
[color=#00FF00]Amerykańscy bogowie[/color] Neila Gaimana Wydawnictwo Mag jakiś czas temu wypuściło reedycję tych książek Gaimana, pięknie wydane w twardych oprawach i ponoć zawierające jakieś nowe fragmenty czy poprawki autora. Choć już przeczytałem te książki, podobały mi się na tyle, że kupiłem do swojej domowej biblioteki. Częściowo sponsorowane przez sponsorów urodzinowych. :) Znacie takiego pisarza jak Walter Moers? Autor przezabawnych książek w konwencji fantastycznej. Pisałem kiedyś o Mieście Śniących Książek, arcyhumorystycznej opowieści o Smoku literacie, Hildegunscie Rzeźbiarzu Mitów. Dziś kupiłem drugą, wydaną w Polsce książkę Waltera Moersa: [color=#00FF00]13 i 1/2 życia kapitana Niebieskiego Misia[/color] Jeśli jest tak samo dobra jak poprzednia, przede mną kawałek dobrej lektury. Książka jest tak samo ładnie wydana jak poprzednia, choć inne wydawnictwo. Na obwolucie informacja o 750 tys egzemplarzy sprzedanych w samych tylko Niemczech. Oczywiście nie musi to być miarodajna informacja, ja jednak jestem do Moersa już przekonany. |
Strażnik słów Moandor23.04.2008Post ID: 27019 |
Podczas ostatniej wizyty w księgarni kupiłem okazyjnie: [color=#00FF00]Wyspy na Golfsztromie[/color] Ernesta Hemingwaya Będzie to moje drugie spotkanie z autorem po Starym człowieku i morzu. Czy owocne? Mam nadzieję, że tak. Zresztą Będzie i trzecie spotkanie, gdyż na półce czeka jeszcze jedna książka Hemingwaya. Pytanie do Osadników? Czytuje ktoś może Hemingwaya i cokolwiek zechciałby się podzielić? :) Grododzierżca zadumał się na dłuższą chwilę. Czyżby Osadnicy nie nawiedzali kupców słowem pisanym handlujących? - pomyślał. Po czym wrócił do swoich zajęć. |
MiB23.04.2008Post ID: 27025 |
"Nowicjuszka" Trudi Canavan - drugi tom trylogii "Czarnego Maga" - kurier przyniósł 20 minut temu :-) Pozdrawiam |
Dinah23.04.2008Post ID: 27044 |
Polecone przez Hetmana: oraz - Naomi Novik "Smok Jego Królewskiej Mości" i "Nefrytowy Tron" Te dwie ostatnie pozycje z powodu Czwartkowych Ognisk Literackich :) Już się nie mogę doczekać! |
Nuk23.04.2008Post ID: 27046 |
Obydwie części sagi o smokach skończyłem czytać niedawno, mogę spokojnie Ci je polecić. Bardzo ciekawe połączenie historii z fantastyką daje dobry efekt, nie mogę się doczekać kiedy przeczytam tom III. |
Strażnik słów Moandor28.04.2008Post ID: 27163 |
Kupiłem ostatnio w antykwariacie zbiorek opowiadań [color=#00FF00]Fantastyczne opowieści[/color] Taka literatura fantastyczna nieco w wydaniu klasyków literatury. Oscar Wilde, Fiodor Dostojewski, Herbert Wells, Karol Dickens, Honoriusz Balzac i inni. Może być ciekawe. I druga książka [color=#00FF00]Pan Światła[/color] Rogera Zelaznego Czytałem Kroniki Amberu, podobały mi się. Tę książkę widziałem parokrotnie w bibliotece, ale jakoś nigdy nie powędrowała mi do rąk. Także nie wiem nawet o czym ona traktuje, ale zaufałem nazwisku autora. |
Nabu10.05.2008Post ID: 27746 |
Baudolino Umberto Eco Okrutne morze Nicholasa Monsarrata |
Dagon12.05.2008Post ID: 27863 |
Ehhh... Ostatnio żadnych zakupów niestety nie zrobiłem. Ale postanowiłem się tu wyżalić ;p Tyle moich żalów i smutków ;) mam nadzieję, że nie był to zbyt wielki offtop. |
Strażnik słów Moandor12.05.2008Post ID: 27866 |
Dla brata kupiłem [color=#00FF00]Ultimatum Bourne'a[/color] Roberta Ludluma. Czytał Krucjatę i chciał kolejną część. |
Strażnik słów Moandor17.05.2008Post ID: 28035 |
Nowe wydanie [color=#00FF00]Innych pieśni[/color] Jacka Dukaja. |
Nabu19.05.2008Post ID: 28134 |
Wahadło Foucaulta Umberto Eco Listy James Joyce Portret artysty z czasów młodości James Joyce |
Opiekun Osady Tullusion19.05.2008Post ID: 28146 |
Może nie tyle w księgarni, co na targach książki, ale obłowiłem się i tak nieźle. Znalazłem m.in. "Meneliki" Daukszewicza, "Poetykę dzieła literackiego" prof. Handkego, Słownik Wyrazów Zapomnianych (co ciekawe, jako prezent), przepiękne wydanie wierszy Herberta i kilka pozycji z koszyków "Książka za 5 złotych", dotyczących polityki i gospodarki, których tytułów wymieniać chyba nie warto. |
Nabu26.05.2008Post ID: 28531 |
Z księgarni: Dałem głos ubogim Ryszard Kapuściński Z antykwariatu: Podróże z Ryszardem Kapuścińskim Z bibliotecznej wyprzedaży: Alchemia słów Jan Parandowski |