Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Książki z narracją pierwszoosobową?" |
---|
Simba28.03.2009Post ID: 42665 |
Witajcie Ostatnimi czasy zainteresowałem się czytaniem książek pisanych narracją pierwszoosobową. Z tego względu, chciałbym, by osadnicy wypisywali książki które są pisane właśnie w ten sposób (wiem, że jest ich najprawdopodobniej od groma, lecz ja niestety 'nie jestem dobry w te klocki' i w zasadzie nie czytałem zbyt dużo książek pisanych w ten właśnie sposób) Tak więc zwracam się z prośbą, by osadnicy wypisywali tytuły :) |
Strażnik słów Moandor28.03.2009Post ID: 42666 |
Trudno jest podać jakąś obszerną listę, bo książki charakteryzujące się pierwszoosobową narracją stanowią raczej mniejszość na rynku. Ale jeśli taka powieść jest dobrze napisana czyta się o wiele lepiej niż książki o tradycyjnej narracji. Przekonałem się o tym dawno temu, kiedy po raz pierwszy zabrałem się za powieści Karola Maya. Większość z Was zna zapewne Old Shatterhanda. Wiele książek May o nim napisał i w większości w narracji pierwszoosobowej. Tak mi się to spodobało, że później przeglądałem półki z Mayem i szukałem książek jedynie w pierwszoosobowej narracji. |
Mistrzyni Zagadek Nami28.03.2009Post ID: 42678 |
Robiące ostatnio furorę książki Stephenie Meyer - Zmierz, Księżyc w Nowiu, Zaćmienie i Przed Świtem. Przeglądnę później swoją bibliotekę i pewnie coś jeszcze dopiszę ;) |
Nabu30.03.2009Post ID: 42710 |
Oj, bardzo dużo jest książek napisanych w ten sposób i lista pewnie będzie dosyć długa. No chyba że chodzi tylko i wyłącznie o fantastykę, ale i tak wybór jest całkiem spory :) Fantastyka: Heinlein - "Hiob - komedia sprawiedliwości" Młodzieżowe: Niziurski - "Siódme wtajemniczenie", "Awantury kosmiczne" Historyczne: Lothar-Gunther Buchheim - "Okręt" |
Bruixa6.04.2009Post ID: 42906 |
Sporo takich książek się znajdzie, jak dobrze poszukać. Tyle pamiętam. Uświadomiłam sobie właśnie, że nie jestem pewna, w której osobie napisano książki, jakie czytałam przed laty, chyba, że miały formę pamiętnika, jak np. "Słoneczniki" Haliny Snopkiewiczowej. |
Strażnik słów Moandor6.04.2009Post ID: 42908 |
O właśnie, zapomniałem dodać Egipcjanina Sinuhe. Świetnie napisana książka o starożytnym Egipcie. :) |
Strażnik słów Moandor13.04.2009Post ID: 43219 |
Ostatnio przeczytałem Popiół i kurz Grzędowicza, który również pasuje do tego wątku dzięki pierwszoosobowej narracji. :) |