Gorące DysputySłowo pisane - literatura - "Dukajopodobna hard sci-fi" |
---|
Hexe20.08.2009Post ID: 47422 |
Ostatnio bardzo rozsmakowałam się w naszym rodzimym Dukaju. Kto zna tego autora ten wie, że stylistycznie jego książki są... dukajowe, ale jednak dość różne. Najbardziej przypadła mi do gustu "Perfekcyjna niedoskonałość" (a mówią, że fani Dukaja dzielą się na fanów "Lodu" i "Innych pieśni", heh) i z niecierpliwością czekam na pozostałe dwie części trylogii. Nie zanosi się jednak na to, żeby imć pan Dukaj uraczył nas nimi zbyt prędko, wobec czego w międzyczasie wyszukuję sobie autorów i pozycje w stylu podobnym do "Perfekcyjnej". I tu następuje moment zgrzytania zębami -- jeden ze znajomych polecił mi "Accelerando" i na tym lista się kończy. Czy naprawdę nikt nie pisze twardej science-fiction, w której tworzy własne światy i tak pokręcone zasady fizyki, że czytanie wymaga 100% skupienia i momentami jest wręcz męczące? Polećcie mi coś albo zmuście Dukaja do napisania pozostałych części :). |
Zagubiony20.08.2009Post ID: 47452 |
Zapytałem się Tellura - mego starego, dobrego przyjaciela - znawcy hard S-F, co on mógłby polecić i dostałem nazwiska paru autorów: |
Strażnik słów Moandor24.08.2009Post ID: 47668 |
Zasięgnąłem rady znajomego miłośnika hard sf polecił mi cykl Xeelee Stephena Baxtera. Z innych autorów polecił Reynoldsa i Hamiltona. |
Hexe24.08.2009Post ID: 47682 |
Dziękuję za sugestie :). W najbliższym czasie postaram się poszukać podanych przez Was pozycji :). |