Gorące DysputyŚwiątynia Mahadevy - muzyka - "Muzyka Filmowa" |
---|
Mistrz Islington10.12.2006Post ID: 6565 |
Na życzenie niektórych powstaje temat o muzyce filmowej. |
Infero10.12.2006Post ID: 6566 |
Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię muzykę do serialu „Stawka większa niż życie” – obłędny jest ten kontrabas - niesamowicie podnosi napięcie i co za klimat, aż ciarki przechodzą. „Dziewiąte Wrota” Polańskiego - muzyka Wojciecha Kilara. |
Żywiołak Piwa Vandergahast10.12.2006Post ID: 6570 |
Czyli jednak nie ekranizacje lektur? :P Ja przepadam za muzyką z "Za kilka dolarów więcej" i tą z "Va bank" (zacząłem mieć wątpliwości czy to na pewno tak się pisze) "Dziewiąte wrota" też mają zacną. |
Infero11.12.2006Post ID: 6580 |
Znalazłam- muzykę do „Stawki ...” napisał Jerzy Matuszkiewicz Zapomniałam wcześniej dodać jest jeszcze jedna muzyka filmowa, która wywołuje u mnie dreszcze (i zapewne u każdego). Słyszałam ją już w dwóch filmach (motyw przewodni) i kilku reklamówkach, ale zawsze kojarzy mi się z filmem „Requiem dla snu". Napisali ją Clint Mansell i Darren Aronofsky. |
Mistrz Islington11.12.2006Post ID: 6583 |
O tak,muzyka z Reqiuem dla snu jest strasznie psychodeliczna, a już połączona z obrazem sprawia, że jesteś w niezłym transie. |
Samuel12.12.2006Post ID: 6594 |
Muzykę filmową mogę podsumować generalnie dwoma słowami. Śmiem twierdzić, iż nazwę ją (muzykę) z imienia i nazwiska. Twórca muzyki do takich filmów jak: "Gladiator", "Rain Man", "Król Lew", "Pearl Harbor", "MI:2", "Cienka Czerwona Linia", "Piraci z Karaibów 1, 2". Jeśli wierzyć jego biografi na stronie... "In 2003‚ Zimmer completed his 100th film score for the film The Last Samurai". Podsumowując, gdy na pierwszych zdjęciach filmu pojawia się napis: |
Greenman13.12.2006Post ID: 6612 |
Wszyscy pewnie znają Angelo Badalamentiego i muzykę do Miasteczko Twin Peaks oraz do Ogniu Krocz za mną. Naprawdę rozwalająca. Słucham ją przede wszystkim do książek Haruki Murakamiego. Ogólnie wprowadza mnie w stan wyuzdania psychicznego i fizycznego. Hihi. Za wybitny uważam motyw przewodni z filmu Ostatni Mohikanin. Czuję jakieś takie dreszcze. Natomiast całość muzyki do filmów Almodovara, mego mistrza... Fantastyczna. [scalenie: 13.12.2006 10:22] A co do Requiem dla snu to był zdaje się Kronos Quartet. Zupełny odjazd. Byli niedawno w Warszawie za darmo w Królikarni. |
Hexe13.12.2006Post ID: 6623 |
Oj tak, Zimmer robi bardzo dobrą muzykę. Przede wszystkim wspomniany już Gladiator czy Last Samurai. Nie można jednak zapomnieć o rodzimych produkcjach - czyżby nikt nie znał twórczości Kilara? Poza tym, ostatnio dość często w moich głośnikach słychać Yoko Kano - autorkę soundtracku do serialu Ghost in the Shell: Stand Alone Complex. |
Infero13.12.2006Post ID: 6629 |
Troszkę wyżej wspominałam o Kilarze. :) |
Hexe14.12.2006Post ID: 6631 |
Przepraszam, błąd ślepej wiedżmy :). |
Mirabell28.12.2006Post ID: 6873 |
O, jaki ładny temat tu ostatnimi czasy wykwitł... to ja się może dopisze i polecę wszystkim coś od siebie. Goran Bregovic... ja wiem, że ten pan po swoich występach z pewną polską wokalistką źle się kojarzy (przynajmniej mnie). Ale muzykę (jeśli ktoś lubi rytmy trochę łagodne, trochę tajemnicze, a przede wszystkim bardzo bałkańskie) robi naprawdę dobrą (choć później okazuje się, że śliczne, smutne tango z mojego ukochanego filmu Underground Kusturicy w wersji z Kayah ma jakiś badziewny tekst o o tabakierach czy czymś takim) Tu przede wszystkim warte posłuchania są ścieżki dźwiękowe do: Co do innych filmów do posłuchania, wymienić tutaj warto jeszcze: |
Mistrz Islington28.12.2006Post ID: 6881 |
Zgodze sie z teoria o Bregovicu (tak na marginesie grywal on rowniez z Krawczykiem), Hans Zimmer tworzy muzyke do zupelnie innych filmow niz Bregovic i Kilar. Mnie za to zainspirowal soundtrack z filmu "Confidence" ("Przekręt doskonały"), odpowiedzialny za niego jest Christopher Beck i choć robi on muzykę do różnych, często typowo amerykańskich filmów to kawałki z Confidence uważam za świetne. |
Greenman29.12.2006Post ID: 6905 |
Mirabell pięknie powiedziane, po prostu Bregović. Masz rację, pomimo że często powtarza najbardziej znane własne przeboje w aranżacjach w innych krajach, stworzył nie zapomnianą muzykę. Właściwie to należy wspomnieć iż wybitnie mu w tym pomogli cygańscy muzycy z jego zespołu. Naprawdę kawał solidnej roboty. Chciałbym tylko wrócić do Undergroundu, uważam jednak że muzyka nie pozostaje tam tylko w tle, dla mnie była wręcz myślą przewodnią. Nawet pisząc słyszę te trąbki grające na weselu. Swego czasu był to hit na balangach wśród moich znajomych, niestety prowadzący do szybkiego zapoju... Hihi. |
Infero29.12.2006Post ID: 6916 |
Za Bregoviciem nie przepadam choć muzyka z „Arizona Dream” miło wpadła mi w ucho. |
Mirabell29.12.2006Post ID: 6919 |
Co do wesołych trąbek, to polecam muzykę do filmu Czarny kot, biały kot (sam film zresztą też). Równie optymistyczne i pełne energii :) Prosta historia może być różnie odbierana, jak każdy dobry film. Ale soundtrack i tak polecam :) |
Takeda2.01.2007Post ID: 6995 |
Polecam wszystkim soundtrack z filmu Ostatni Mohikanin, co do Ghosta to opening jest po prostu genialny, parę prostych dzwięków i ten śpiew potrafi zrobić niesamowity klimat.Niezłą muzykę tworzy też Vangelis "Wyprawa do raju 1492" i "Odyseja" Kubrika. A co sądzicie o bardzo płodnym artyście jeśli chodzi o muzykę filmową, myślę w tym momencie o Enio Moricone, teoretycznie sztandarowy jeśli chodzi o westerny ale kilka jego utworów weszło do kanonu. |
Żywiołak Piwa Vandergahast2.01.2007Post ID: 7001 |
Jeżeli chodzi o Moricone i westerny, to zdecydowanie "Za kilka dolarów więcej". Notabene, leciało w Święta. Puściłem sobie tylko by posłuchać i chodzi mi po głowie do dzisiaj. |
Kanclerz Grenadier7.01.2007Post ID: 7070 |
A ja powiem: Zresztą - często się tak jakoś składa, że marne obrazy mają super dźwięki. Aaaa, i jeszcze "Od zmierzchu do świtu" :) rarrrr |
Mistrz Islington13.01.2007Post ID: 7204 |
Jeśli chodzi o mnie, to uważam, że "Twierdzę" świetnie się ogląda, a muzyka zręcznie wspiera obraz. Dziwię się, że nikt nie przytoczył tu muzyki z "Władcy Pierścieni", czyżbym wam się nie podobała? |
Samuel14.01.2007Post ID: 7214 |
Isli, nikt nie przytoczył nic o Władcy z dwóch powodów: Skoro Grenadier przytoczył wątek ścieżki dźwiękowej prosto z pierwszego Matrixa, którym jest kompilacja utworów różnych wykonawców. |